Pepernoten
1 september 2016
Dieet kan Hashimoto beinvloeden
17 januari 2017

De bijnieren en de schildklier

De schildklier en de bijnieren vormen een nauwkeurige relatie met elkaar. Over activiteit bij de een kan leiden tot onder activiteit bij de ander en andersom. Het is dan ook een hele puzzeltocht om te bepalen of je te maken hebt met primaireschildklierproblematiek gevolgd door secundaire bijnierproblematiek of andersom. Bijnieruitputting is een ander woord wat je kan gebruiken voor bijnieren die onder actief werken. Hiervoor echter moeten de bijnieren eerst overactief zijn geweest. Deze fase van overactiviteit noemt men ook wel de weerstandfase en kan 15 tot 20 jaar duren. In die periode is er een overproductie van cortisol en adrenaline. Hierdoor wordt echter de schildklier niet door beïnvloed, omdat gezien vanuit de schildklier een volkomen verstandige reactie is. De schildklier regelt de lichaamstemperatuur en de snelheid van de stofwisseling. Als de schildklier langzamer gaat werken dan gaat de temperatuur omlaag en vertraagt de spijsvertering. Je merkt dit vooral aan ijskoude handen en voeten die maar niet warm te krijgen zijn en je krijgt last van spijsverteringproblemen. Als er eenmaal sprake is van bijnieruitputting kan het juist zijn dat de schildklier overactief wordt om hiervoor te compenseren. Echter komt het veel vaker voor dat de schildklier onder actief blijft werken. Veel schildklierklachten hebben dan ook hun oorzaak in bijnieruitputting, aangezien dit een gezonde reactie is van de schildklier. Bloedonderzoek waarin de TSH waarde wordt gemeten laten dan ook geen werkelijke problemen zien, waardoor je met zowel een niet gediagnostiseerde bijnieruitputting als een niet gediagnostiseerde trage schildklierwerking rond blijft lopen. Pas als de problemen meestal op latere leeftijd veel erger worden zal bloedonderzoek pas uitwijzen dat er werkelijk iets ernstigs aan de hand is. Je bent dan echter al vele jaren verder met een hoop lichamelijke ellende en vele onnodige onderzoeken en diagnoses achter je.

De bijnieren en candida.

Door bijnieruitputting vertraagt de werking van de schildklier, waardoor ook je spijsvertering vertraagt. Je darmflora raakt hierdoor uit balans, men spreekt dan over dysbiose De dysbiosen kunnen op hun beurt weer belangrijk bijdragen aan de vernietiging van het weerstandsvermogen. Dit geschiedt op basis van toxines uit de darm en kan leiden tot meerdere stoornissen. Schimmels veroorzaken sterke tekorten aan vitaminen en sporenelementen. Patiënten met bijvoorbeeld een candida worden al dronken van één glas jonge wijn. Schimmels zijn namelijk in staat uit suiker zeer toxische alcohol te maken. Patiënten worden op deze manier toxisch belast. Een ander gevolg is dat de lymfe zwaar belast wordt door toxische stofwisselingsproducten van de schimmels. Meer dan 50 % van de lymfeknopen staat in verbinding met het spijsverteringssysteem. Alle gifstoffen kunnen op den duur niet meer verwerkt worden door de lymfe. Een tekort aan maagzuur levert een ongunstige omgeving voor de darmbacteriën en een gunstige omgeving voor candida. Vanuit het perspectief van je lichaam gezien is ook dit zeer logisch. Candida wordt nu vaak als de oorzaak gezien, maar daarmee wordt echter voorbij gegaan aan het feit dat als deze natuurlijke opruimer er niet zou zijn je er nog slechter aan toe zou zijn. Je voedsel zou dan immers niet of onvoldoende verteerd worden. Het zijn juist deze micro –organismes die door middel van rottingsprocessen alsnog voor de vertering zorgen. Dat dit gepaard gaat met klachten zoals brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, verstopping, gasvorming en stinkende ontlasting, kan heel vervelend zijn voor ons, maar zou ons eerder aan het denken moeten zetten over onze eigen slechte eet en drink gewoontes wat vaak vol zit met toxische stoffen.. De parasiet lamblia intestinalis komt tegenwoordig zeer vaak voor in Midden Europa. Deze parasieten vestigen zich met een zuignap in het duodenum (twaalfvingerige darm) en bovenste gedeelte van de dunne darm en veroorzaken daar zware resorptiestoornissen. Eén derde van alle faecesonderzoeken bevat Lamblia Intestinalis. De gevolgen van een Lambliabelasting kunnen groot zijn. . Patiënten kunnen al jarenlang leven met de diagnose levensmiddelenallergie Het is beter dat we onze spijsvertering verbeteren zodat we ook werkelijk de voedbare voeding kunnen verteren. Hiervoor hebben we dan wel gezonde bijnieren nodig en een schildklier die een optimale lichaamstemperatuur en een optimale stofwisselingssnelheid kan genereren

Copyright Curacao@Gerda Verstraeten

Ik kan je hierbij helpen, omdat ik als geen ander weet hoe het is om deze problemen te hebben. En ik kan je daarom alle handvatten, tips en trucs geven. Zie het als een soort van mini-cursus voor heel jouw leven waar je echt iets aan hebt. Nooit meer zoeken naar de oplossing, maar alles (het hele traject) in hapklare brokken voor jou.

Kies hieronder wat voor jou van toepassing is

€ 295,00

(incl. BTW)

€ 168,00

(incl. BTW)

Comments are closed.