Hallo! Ik ben Hashimoto!
21 augustus 2014
Mankeer ik nu iets? De huisarts kan maar niets vinden
19 september 2014

Burn-Out of ook wel Bijnier Uitputting!

Bijnier uitputting, het stress syndroom van de 21 eeuw!

Vaak weten mensen niet waarom ze zich ineens heel erg naar voelen, zich anders voelen dan voorheen.
De meest voorkomende klachten zijn: Moe, lusteloos, duizelig bij het opstaan, niet meer vooruit te branden zijn, trek in zoet-zout, slecht slapen etc.

Hoe ontdek je bijnier uitputting

Je gaat naar de huisarts maar die kan op het eerste oog niets ontdekken, je geeft aan dat je slecht slaapt, erg moe bent en prikkelbaar, je niet lekker in je vel zit, emotioneel en duizelig bij het opstaan. De huisarts hoort je verhaal aan en geeft uiteindelijk een antidepressiva mee want hij denkt aan een burn-out. Maar of je daar mee geholpen bent? Het maakt het probleem eerder nog veel erger! Helaas weten artsen niets van de term ‘bijnier uitputting’. Wisten ze dat maar…

Wat zijn bijnieren?

Bijnieren zijn een soort kapjes die op de nieren zitten. De bijnieren geven het hormoon cortisol af, dit gebeurd voornamelijk bij iemand die (veel) stress ervaart. De cortisol aanmaak is dan meer. Als de bijnieren moe zijn produceren ze weinig cortisol. De bijnieren produceren de hormonen cortisol en adrenaline. Adrenaline wordt afgegeven aan het lichaam bij een acute stress-situatie. Als je bv wordt aangevallen door een leeuw en daarvoor moet rennen of vluchten. De ademhaling wordt anders, de hartslag sneller, bloedvaten verwijden, spieren spannen aan, de spijsvertering wordt lam gelegd, het kan zijn dat je moet plassen van angst.

bijnieren

Voor de meno- en andropauze produceert de bijnier nog maar 50% progesteron, oestrogeen en testosteron. Daarna neemt de bijnier de productie daarvan voor 90% over. Let op! Als een vrouw zwakke bijnieren heeft en in de meno- of andropauze komt, en de bijnieren moeten ineens voor 90% die taak op zich nemen, dan voel je je als vrouw zo naar als wat. Dit is te veel voor de bijnier als deze zwak is.

Vaak klaagt men ook over een droge mond bij bijnier uitputting. Het hormoon aldosteron is verantwoordelijk voor de vochthuishouding in het lichaam. Hierdoor worden natrium en kalium in balans gehouden in de cellen.

Wat veroorzaakt bijnier uitputting?

Chronische stress en veel stress veroorzaakt door ziekte, een vervelende relatie en stress voor het lichaam door verkeerd voedsel kan allemaal bijnier uitputting veroorzaken. Drs. Wilson heeft hier een heel mooi boek over geschreven.

Symptomen van bijnier uitputting

De eerste symptomen waaraan men bijnier uitputting kan herkennen zijn:

 • Moe, moe en nog eens moe zijn
 • Tegen alles op zien
 • Lage bloeddruk (is niet goed)
 • Duizelig bij snel opstaan
 • Drang naar zout
 • Drang naar zoet
 • Lange tijd nodig om van ziekte te herstellen
 • Geen seks drive (d.m.v. lage cortisol, sexhormonen ook laag)
 • Rond 18.00 uur voel je je vaak fitter (d.m.v. bep. hormoon balans)

Vaak zijn mensen met uitgeputte bijnieren perfectionisten, of HSP’ers (High Sensitive Persons) ook vaak intuïtieve mensen. Kunnen slecht tegen licht en hard geluid. Ook zijn deze mensen vaak zeer lenig.

Heb je bijnier uitputting en wil je nu echt er van af of wil je gewoon wat meer informatie? Neem eens contact met mij op!

20 Comments

 1. Anique Zwanenburg schreef:

  heb vermoeden dat ik bijnier uitputting heb. Heb t aangekaart bij de internist maar die wilt er niets van weten. Hoe kom ik erachter?
  Mvg Anique

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Anique,

   Bedankt voor je reactie. Symptomen zeggen vaak meer dan bloedwaarden. Inderdaad wordt in het reguliere circuit bijnieruitputting niet erkend. Als je het zeker wilt weten zou je er eens over na kunnen denken om bij mij op consult te gaan. Ik kan je zeker helpen. En ook om weer van je klachten af te komen. Stuur dan een e-mail naar: info@ellentiben.nl
   Gezonde groet, Ellen Tiben

 2. Ineke van der PoelI schreef:

  Hoi Ellen,
  Ben al minstens 10 jaar met mijn gezondheid bezig, naar de huisarts met klachten van moe zijn vooral na het eten, mijn huisarts gooit het telkens op depressie maar dat is volgens mij een gevolg van mijn onbalans in mijn lichaam. Ik heb al heel veel geprobeerd verschillende dieeten, glutenvrij, geen melkproducten, geen vlees van allerlei combi’s, Hans Stormer dieet heb ook 2 boeken van Ralph Moorman, heel veel gelezen over hoe het lichaam werkt en ik weet dat bij mijn de stress een belangrijke factor is hoe goed het gaat met mijn lichaam. Ik weet ook dat suiker bij mij slecht valt, maar heb wel de enorme drang naar zoet.
  Verder weet ik dat ik HSPer ben, kan slecht tegen fel licht en hard geluid, ook zijn mijn ledematen heel soepel ,kan heel goed ontspannen als ik mijn daar op focus,dus ook mijn spieren ontspannen. Maar in het als ik druk bezig ben, is mijn ademhaling niet goed en heb ik span ik mijn spieren continue aan, tot het moment dat ik me daar bewust van wordt.
  Ook het ik het boek van James Wilson in mijn bezit, eigenlijk weet ik wel hoe het moet maar doordat ik ook nog ADD heb(alles uitstellen tot het laatste moment) Blijf ik stress opbouwen..Ik weet dat eten heel veel doet maar dat is zo moeilijk wanneer je partner top fit is en alles kan eten…Zit op het moment weer aan de Schusslerzouten omdat ik het idee weer heb dat ik uitdroog, dorst en elastisiteit van mijn huid is niet goed…blijf zo maar aan het jojoen met gewicht(ben niet te zwaar) maar merk dat ik meer buikvet en mijn bovenbenen zijn vetter geworden.
  Zo een heel verhaal maar waar het opneer komt is dat volgens mijn een hormoon onbalans kwestie is en ben ik benieuwd hoe ik dit weer onder controle kan houden..
  Ben benieuwd of jij mij kunt helpen om weer in balans te komen..
  met vriendelijke groet Ineke van der Poel

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Ineke, Als ik jouw verhaal lees zijn dit gewoon symptomen die we aan kunnen pakken. Er is inderdaad sprake van een hormonale disbalans. Deze kunnen we weer goed krijgen. Ik las dat je al veel hebt geprobeerd. Maar kort even iets inzetten zet nooit zoden aan de dijk. Hetzelfde als dat mensen denken ‘Pil er in en klaar’. Maar helaas functioneert ons lichaam zo niet. Dat heeft tijd nodig. Als we weten wat de oorzaak is van jouw klachten (met name stress) kan ik je zeker daarbij helpen. Ik weet zeker dat je weer meer energie zult krijgen en er van op zult knappen. Mocht je meer info willen stuur dan even een pb naar: info@ellentiben.nl

 3. sylvie schreef:

  Hoi Ellen
  Heb bijnier uitputting hoe kom ik er vanaf?
  Grt,
  Sylvie

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Sylvie,
   Bedankt voor uw e-mail! Bij bijnier uitputting is voeding belangrijk en een goede hormonale aanpak. Je bent vast een heel gevoelig persoon (ook wel hsp mensen genoemd). Stress is ook het vermijden waard bij bijnier uitputting. Qua voeding kan ik je ook veel tips geven. Je zult je weer sterk en energiek gaan voelen na een tijdje. Mocht je meer informatie willen raad ik je aan mij even een persoonlijke email te sturen. Dan kan ik je vragen uitgebreid beantwoorden en kan je alles even rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 4. delia vermant schreef:

  Hallo,

  een zeer verhelderend informatie dat u geeft over bijnieruitputting, het zou fijn zijn om hier een diepere uitleg hierover .
  Merci
  Met vriendelijke groeten
  Delia Vermant

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Delia, Ik verwijs u graag voor meer info over bijnieruitputting naar mijn website. En zou mij altijd bij vragen een persoonlijke email kunnen sturen. info@ellentiben.nl Gezonde groet, Ellen Tiben

 5. lies schreef:

  Beste ik ben al even overtuigd dat ik bijnier problemen heb. Ik ben doodziek. Op 30 jaar. Maar ze vinden niets en dan zit het maar tussen mijn twee oren en verplichten ze me van te werken. Maar als ik zelfs maar vier uur werk ben ik erna drie dagen ziek om te bekomen. Ik zou zo graag eens geholpen en geloofd worden… ik heb heel veel vermoeidheid. Migraines. Spierpijn en zwakke spieren. Rugpijn. Misselijkheid.bmaaglast.gewrichtspijn. Droge ogen en mond. Slecht slapen en zelfs met tien uur slaap per nacht eeuwig uitgeput. Enzovoort. Kun jij wt info geven?

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Lies, Bedankt voor uw email! Is er ooit ook onderzoek gedaan naar de schildklier? En dan op de volgende waarden: T3, T4, TSH, FT3, FT4 en anti TPO. Alle waarden zouden gemeten moeten worden. Als u meer info wilt kunt u het beste even een e-mail sturen naar info@ellentiben.nl Dan kunt u alles tevens nog even rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 6. Donna schreef:

  Heb vermoeden dat ik bijnier uitputting en mijn omgeving (o.a. partner en trainer) herkennen dit.

  Waar kan ik me laten onderzoeken, huisarts werkt niet mee 🙁

  Groet, Donna

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Donna, Bedankt voor uw e-mail! U kunt voor deze info het beste mij even een e-mail sturen dan zend ik u alle info toe welke u dan zelf nog even rustig door kunt lezen. info@ellentiben.nl Gezonde groet, Ellen Tiben

 7. inge van gool schreef:

  Bij mij is een burnout geconstateerd en ik heb er veel over gelezen op internet. Qua stress komt dit 100% overeen. Nu las ik over die bijnier uitputting…Wat kan ik het beste eten? Mvg. Inge van Gool

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Inge, Bijnieruitputting is niet 1,2,3 op te lossen. Daar is een goede aanpak voor nodig. In het reguliere circuit wordt dit pas erkend als het een burn out is. Bijnieruitputting is daar het voorstadium van. Mocht je meer info en of hulp willen kan je het beste een email sturen naar: info@ellentiben.nl Gezonde groet, Ellen Tiben

 8. Syfra Remst schreef:

  Hallo Ellen Tibet,

  Ik vermoed dat ik bijnier uitputting heb. Ik zou er graag wat meer informatie over ontvangen.
  Alvast bedankt!

  Groeten Syfra

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Syfra, Bedankt voor je e-mail! Je kunt dan het beste even een email sturen naar info@ellentiben.nl
   Dan zal ik je alle informatie sturen en kun je het even rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 9. c. stienen schreef:

  Ik zou graag meer informatie over bijnieruitputting willen ontvangen

  mvg c. Stienen

 10. Chantal kelman schreef:

  Hallo Ellen,
  Er is 2 maanden geleden burn out vastgesteld. Nu 2 maanden verder en het gaat alleen maar slechter, terwijl ik tussendoor me rust probeer te pakken, maar gaat erg moeilijk in mijn gezin. Ik ben een alleenstaande moeder veel zorgen om mijn kind en dat al 2jaar. Ik ben er 2 dagen tussenuit geweest voor het eerst zonder kinderen, kom ik terug is het nog erger dan dat het was. Moe, duizelig, gevoeloos, ik wil iedereen buiten de deur houden. Ik wil gewoon rust. Ik weet niet meer wat te doen, maar ik moet functioneren blijven voor mijn kids, maar gaat met de dag moeilijker. Overal tegen op zien. Onbegrip.

  Groetjes Chantal

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Chantal, Een helaas veel voorkomend verhaal het verhaal van jou. Ik wil je heel graag helpen. En ik weet zeker dat je daardoor je energie weer terug krijgt. En niet zieker wordt. Het beste is om een consult bij me in te plannen. Wil je hier meer info over stuur dan een email naar: info@ellentiben.nl Gezonde groet, Ellen Tiben