Hallo! Ik ben Hashimoto!
21 augustus 2014
Mankeer ik nu iets? De huisarts kan maar niets vinden
19 september 2014

Bijnier uitputting, het stress syndroom van de 21 eeuw!

Vaak weten mensen niet waarom ze zich ineens heel erg naar voelen, zich anders voelen dan voorheen.
De meest voorkomende klachten zijn: Moe, lusteloos, duizelig bij het opstaan, niet meer vooruit te branden zijn, trek in zoet-zout, slecht slapen etc.

Hoe ontdek je bijnier uitputting

Je gaat naar de huisarts maar die kan op het eerste oog niets ontdekken, je geeft aan dat je slecht slaapt, erg moe bent en prikkelbaar, je niet lekker in je vel zit, emotioneel en duizelig bij het opstaan. De huisarts hoort je verhaal aan en geeft uiteindelijk een antidepressiva mee want hij denkt aan een burn-out. Maar of je daar mee geholpen bent? Het maakt het probleem eerder nog veel erger! Helaas weten artsen niets van de term ‘bijnier uitputting’. Wisten ze dat maar…

Wat zijn bijnieren?

Bijnieren zijn een soort kapjes die op de nieren zitten. De bijnieren geven het hormoon cortisol af, dit gebeurd voornamelijk bij iemand die (veel) stress ervaart. De cortisol aanmaak is dan meer. Als de bijnieren moe zijn produceren ze weinig cortisol. De bijnieren produceren de hormonen cortisol en adrenaline. Adrenaline wordt afgegeven aan het lichaam bij een acute stress-situatie. Als je bv wordt aangevallen door een leeuw en daarvoor moet rennen of vluchten. De ademhaling wordt anders, de hartslag sneller, bloedvaten verwijden, spieren spannen aan, de spijsvertering wordt lam gelegd, het kan zijn dat je moet plassen van angst.

bijnieren

Voor de meno- en andropauze produceert de bijnier nog maar 50% progesteron, oestrogeen en testosteron. Daarna neemt de bijnier de productie daarvan voor 90% over. Let op! Als een vrouw zwakke bijnieren heeft en in de meno- of andropauze komt, en de bijnieren moeten ineens voor 90% die taak op zich nemen, dan voel je je als vrouw zo naar als wat. Dit is te veel voor de bijnier als deze zwak is.

Vaak klaagt men ook over een droge mond bij bijnier uitputting. Het hormoon aldosteron is verantwoordelijk voor de vochthuishouding in het lichaam. Hierdoor worden natrium en kalium in balans gehouden in de cellen.

Wat veroorzaakt bijnier uitputting?

Chronische stress en veel stress veroorzaakt door ziekte, een vervelende relatie en stress voor het lichaam door verkeerd voedsel kan allemaal bijnier uitputting veroorzaken. Drs. Wilson heeft hier een heel mooi boek over geschreven.

Symptomen van bijnier uitputting

De eerste symptomen waaraan men bijnier uitputting kan herkennen zijn:

  • Moe, moe en nog eens moe zijn
  • Tegen alles op zien
  • Lage bloeddruk (is niet goed)
  • Duizelig bij snel opstaan
  • Drang naar zout
  • Drang naar zoet
  • Lange tijd nodig om van ziekte te herstellen
  • Geen seks drive (d.m.v. lage cortisol, sexhormonen ook laag)
  • Rond 18.00 uur voel je je vaak fitter (d.m.v. bep. hormoon balans)

Vaak zijn mensen met uitgeputte bijnieren perfectionisten, of HSP’ers (High Sensitive Persons) ook vaak intuïtieve mensen. Kunnen slecht tegen licht en hard geluid. Ook zijn deze mensen vaak zeer lenig.

Heb je bijnier uitputting en wil je nu echt er van af of wil je gewoon wat meer informatie? Neem eens contact met mij op!

Comments are closed.