Mark Schadenberg gaat als een speer
2 mei 2016
Nooit meer de ziekte van Hashimoto
20 maart 2023

Als alle triggers van Hashimoto in zes verschillende mandjes konden worden gezet, zou Hashimoto worden gecategoriseerd als een combinatie van voedselovergevoeligheid, een te kort aan vitaminen en mineralen,  een lekkende darm (leaky gut syndrome), een verminderde stressbestendigheid en een verminderd vermogen om giftige stoffen (toxines) af te voeren door het lichaam. En in sommige gevallen, chronische ook (vaak verborgen) infecties.

Een mogelijke trigger voor Hashimoto is vaak de darmdoorlaatbaarheid (leaky gut syndrome). Wat ook in vele gevallen een link heeft met de schimmel Candida. Candida is een schimmel die normaliter al vanaf onze geboorte voorkomt in de darmen. Samen met de goede probiotica. Echter als de probiotica in mindere mate aanwezig is, neemt de Candida schimmel vaak de overhand. Waardoor deze het darmslijmvlies kan gaan beschadigen en er kleine gaatjes in de darmwand kunnen ontstaan. Vandaar ook de benaming ‘Lekkende Darm’ of ook wel ‘Leaky Gut Syndrome’.

Candida is een schimmel die van nature wordt gevonden in de mond, darmen en voor vrouwen ook vaginaal. We hebben het allemaal en het is een natuurlijk onderdeel van onze interne ecosystemen. Lees hierover ook deze blog: ‘Candida is een sluipmoordenaar’. https://ellentiben.nl/candida-een-sluipmoordenaar/

Een infectie die wordt veroorzaakt door pathogenen (bacteriën, schimmels, parasieten of virussen)

Het probleem treedt op wanneer er een onbalans is tussen Candida en andere micro-organismen in het lichaam. Dit kan Candida veranderen in een schimmelinfectie die kan overwoekeren. In de traditionele geneeskunde, wordt Candida alleen behandeld wanneer vrouwen ‘vaginale schimmelinfecties’ hebben of wanneer HIV-patiënten met een verzwakt immuunsysteem een overmatige groei van Candida hebben.

Maar in de functionele geneeskunde, weten we dat als het niet goed wordt aangepakt, dat Candida de potentie heeft, de darmwand te beschadigen en een lekkende darm kan veroorzaken. Tevens kan Candida er voor zorgen dat gifstoffen en gedeeltelijke onverteerde voedsel moleculen in de bloedbaan terecht komen. Voedselovergevoeligheden, auto-immuunziekten en andere systemische problemen worden vaak gezien als resultaat.

Lees ook de blog over onder andere de auto-immuunziekte Hashimoto die hier een link mee heeft: ‘Hallo! Ik ben Hashimoto’. https://ellentiben.nl/hallo-ik-ben-hashimoto/

Heeft men in het verleden een historie van veel antibiotica gebruik, steroïden, een zwangerschap doorgemaakt, terugkerende vaginale schimmelinfecties, de pil gebruikt of een dieet hoog in koolhydraten gevolgd, dan  verhoogt dat het risico van de Candida overgroei. Wat vaak het geval is bij veel mensen met de ziekte van Hashimoto.

Candida voedt zich voornamelijk met zetmeelrijke voedingsmiddelen, suiker, caffeïne en alcohol. Als u ook deze gemeenschappelijke liefde voor deze producten met Candida deelt, kunt u ook met overtollige Candida groei in uw darmen eindigen.

De symptomen van een Candida infectie lijken vaak ook op de symptomen van hypothyreoïdie (trage schildklier). Zoals oververmoeidheid, koude extremiteiten en lethargie (veel willen slapen).

 

Opgeblazen gespannen gevoel bij Candida.

Candida.

Candida Symptomen

De volgende symptomen kunnen aangeven dat men te maken heeft met een Candida overgroei:

 • Vermoeidheid
 • Opgeblazen gevoel, gas, oprispingen
 • Diarree of constipatie
 • Endometriose
 • Onvruchtbaarheid
 • Stemmingswisselingen
 • Slapeloosheid
 • Slechte adem
 • Pijn in spieren of gewrichten
 • Zwakheid
 • Hersen mist (wattig hoofd)
 • Vaginaal branden / jeuk

Een Candida overgroei komt vaak voor bij de ziekte van Hashimoto

Een Candida overgroei komt vaak voor bij mensen met de ziekte van Hashimoto. Het goed aanpakken van een Candida overgroei kan helpen met tal van klachten in remissie te brengen.
Dat wil niet zeggen dat men daarmee de ziekte van Hashimoto onder controle heeft. Candida is namelijk maar een klein onderdeel van het gehele ziektebeeld van Hashimoto.

Wil je meer info?
KLIK DAN HIER

Of stuur een e-mail naar: info@ellentiben.nl

Comments are closed.