Pepernoten
1 september 2016

Als alle triggers van Hashimoto in 6 verschillende mandjes konden worden gezet, zou Hashimoto worden gecategoriseerd als een combinatie van voedselovergevoeligheid, uitputting van nutriënten, intestinale permeabiliteit, een verminderde stressbestendigheid en een verminderd vermogen om toxines te behandelen, en in sommige gevallen, chronische (vaak verborgen) infecties.

Een mogelijke trigger voor Hashimoto is via de darmdoorlaatbaarheid mechanisme, wat de opportunistische gist Candida albicans is. Candida is een schimmel die wordt behandeld met anti-infectieuze protocollen, maar niet noodzakelijkerwijze een infectie.

Dit komt omdat Candida een vorm van gist is die van nature wordt gevonden in de mond, darmen en voor vrouwen, in het vaginale kanaal. We hebben het allemaal, en het is een natuurlijk onderdeel van onze interne ecosystemen.

Opportunistische pathogeen

Het probleem treedt op wanneer er een onbalans is tussen Candida en andere micro-organismen in het lichaam. Dit kan Candida veranderen in een opportunistische schimmelinfectie die kan overwoekeren. In de traditionele geneeskunde, wordt Candida alleen behandeld wanneer vrouwen ‘vaginale schimmelinfecties’ hebben of wanneer HIV-patiënten met een verzwakt immuunsysteem een overmatige groei van Candida hebben.

Maar in functionele geneeskunde, weten we dat als het niet wordt aangepakt, heeft Candida de potentie de darmwand af te breken, lekkende darm veroorzaken en zorgt voor dat gifstoffen en gedeeltelijk onverteerd voedsel moleculen de bloedbaan in komt. Voedselgevoeligheden, auto-ziekteprogressie en andere systemische problemen worden vaak gezien als resultaat.

Een geschiedenis van antibiotica, steroïden, zwangerschap, terugkerende vaginale schimmelinfecties, de pil en een dieet rijk aan eenvoudige koolhydraten verhoogt het risico van Candida overgroei, wat in veel mensen met Hashimoto te zien is.

Candida houdt zetmeelrijke voedingsmiddelen, suiker en alcohol. Als u ook deze gemeenschappelijke liefde met Candida deel, kunt u ook met overtollige Candida groei in je darmen eindigen.

De symptomen van een Candida infectie kan van de symptomen van hypothyreoïdie nabootsen, zoals ‘spacey’ gevoel, koude extremiteiten en lethargie.

Candida Symptomen

Volgens Donna Gates, oprichter van de Body Ecology dieet, kunnen de volgende symptomen aangeven dat je Candida hebt:

 • Vermoeidheid
 • Opgeblazen gevoel, gas, oprispingen
 • Diarree of constipatie
 • Endometriose
 • Onvruchtbaarheid
 • Stemmingswisselingen
 • Slapeloosheid
 • Slechte adem
 • Pijn in spieren of gewrichten
 • Zwakheid
 • Hersenen mist
 • Vaginale branden / jeuk

Gist overgroei is gebruikelijk in Hashimoto’s

Gist overgroei is een veel voorkomende gebeurtenis in mensen met Hashimoto’s. De meeste mensen met Hashimoto zal een zekere mate hebben van overmatige groei van de gist Candida. Het wegwerken van de gist overgroei kan helpen met tal van klachten.

In sommige gevallen kan de gist verbergen in de sinussen. Sinusitis wordt vaak ook gezien als er te veel gist in het lichaam bevindt; dit kan worden veroorzaakt door Candida, schimmel of andere invasieve schimmelsoorten. Met behulp van een sinus spoeling, kan je op een dagelijkse basis een nuttig, ondersteunende maatregel volgen dat makkelijk te implementeren is.

Wil je meer weten over hoe voeding jou kan helpen met jouw Hashimoto?

Ik kan je hierbij helpen, omdat ik als geen ander weet hoe het is om deze problemen te hebben. En ik kan je daarom alle handvatten, tips en trucs geven. Zie het als een soort van mini-cursus voor heel jouw leven waar je echt iets aan hebt. Nooit meer zoeken naar de oplossing, maar alles (het hele traject) in hapklare brokken voor jou.

Comments are closed.