Vraag! Geloof jij alles wat de media zegt? Zonder dat je zelf iets hebt onderzocht of geprobeerd hebt?
15 juli 2014
Ellen Tiben als gastspreekster bij “Vrouwen ontmoeten Vrouwen” Bernheze
16 juli 2014

E621! Een van de meest besproken toevoegingen in ons eten!

E621 is gevaarlijk!

In 1968 wordt Dr. Robert Ho Man Kwok niet goed in een restaurant, na zijn Chinese maaltijd: 20 minuten na het eten krijgt hij hartkloppingen en een brandend gevoel in zijn nek. Een jaar later stellen onderzoekers in New York vast dat de symptomen zouden worden veroorzaakt door natriumglutamaat. Ze dopen de ‘ziekte’ het Chinees Restaurant Syndroom. Daarnaast zou natriumglutamaat invloed hebben op het verzadigingsgevoel, en zou er een verband zijn tussen E621 en ADHD en de snelheid waarmee kanker zich uitzaait.

Hoe herken je of er E621 in een product zit? De vele schuilnamen

E621 heeft vele schuilnamen en dit zijn wel de bekendste. Namelijk: of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën. Maar ook om E621 in het product te verbergen: s, kunstmatige aroma’s, natuurlijke aroma’s, natuurlijke aroma’s van varken of kip, specerijenextracten, eiwitten uit tarwe, vaak “overige kruiden of specerijen”, maltodextrine, sojasaus, producten die gefermenteerd of verrijkt zijn met eiwitten, citruszuur (ook geconcentreerd), maïssiroop, karamelaroma (gebruikt voor de kleur).  De volgende producten zouden E621 kunnen bevatten: soja-eiwitten (ook geconcentreerd), soja-eiwit isolaat, eiwitten uit tarwe (ook geconcentreerd), carrageen, enzymen, melkeiwitten (soms verrijkt) of zelfs nog rijsteiwitten of havereiwitten.

Dit allemaal om ons om de tuin te leiden, zodat we E621 niet op het product zien staan. Want inmiddels schrikt dit E-nummer wel af. En dat is niet voor niets. E621 zorgt dat je honger krijgt, een smaakversterker die je meer laat eten dan je lief is en is tevens kankerverwekkend. En zoals je hierboven kunt lezen, heeft het Dr. Robert Ho Man Kwok ook geen goed gedaan. Het is een smaakversterker en een van de meest besproken toevoegingen in ons eten.

Hoe ontstaat E621?

E621 ontstaat uit bacteriële fermentatie en zit in vrijwel alle sauzen, kant-en-klaarmaaltijden en hartige snacks. In Japan wordt de hartige smaak die MSG geeft zelfs ‘Umami’ genoemd, wat ‘heerlijk’ betekent. De natuurlijke variant van MSG komt daar terug in gefermenteerd zeewier, en zit ook in tomaat en parmezaan.

Migraine door E621

Onlangs is gebleken dat er ook mensen zijn die van E621 migraine krijgen. Maar dit niet weten. En vervolgens na tal van onderzoeken, er maar niet uitkomen hoe die migraine ontstaan is. Ze krijgen dan medicatie voor migraine. (Wat weer een big business is voor de Farmaceutische Industrie). Terwijl als men puur en onbewerkt zou eten, men van het probleem af kan zijn. Het vervelende is dat artsen helaas niet vragen naar hoe en wat iemand eet. En dat het daarom lastig is te achterhalen wat de veroorzaker is van de migraine. In veel gevallen blijkt dat dan toch de toevoeging E621 zijn.

ADHD en Autisme

Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen met ADHD en Autisme. Doordat ze niet altijd gezonde voeding mee naar school krijgen, en vaak bewerkte voeding met chemische toevoegingen en veel E-nummers. De MC Donalds was nog nooit zo populair. Lokt kinderen met leuke cadeaus bij een Happy-Meal, maar eigenlijk zou je helemaal niet zo ‘Happy’ met deze maaltijd moeten zijn die je je kinderen als het ware aan doet. Het is namelijk bewerkt voedsel met een compleet onoverzichtelijk oerwoud van E-nummers. Die op den duur veel schade aan kunnen richten. Het is een langzaam proces, en gebeurt niet van de een op de andere dag dat je deze schade merkt, vage klachten treden er op den duur op.

Bewijs wat slechte voeding met ons doet in de film ‘Supersize Me!’

Een bekende film hierover en die hiervoor als goed voorbeeld dient is de film ‘Supersize Me!’. Deze film geeft een ware blik op wat MC Donalds voeding nu exact met jouw lichaam doet. En ook wat MC Donalds met zijn voeding allemaal doet. Om het lekkerder en langer houdbaar etc te maken.  Onder begeleiding van een team van artsen start een jonge man, die normaliter biologisch eet, een traject met alleen ‘junk-food’ van de MC Donalds. Op den duur moet hij stoppen, op aanbevelen van de artsen want zijn hart wil het begeven, en aan meerdere organen kan schade aangericht worden. Hij moet stoppen anders is hij zijn leven niet meer zeker…Deze film is zeker het bekijken waard.

Tegenstrijdige belangen

Er zijn altijd verschillende groepen met tegenstrijdige belangen.  Zolang deze er zijn, zijn deze tegenstrijdige belangen er ook in de wetenschap. Blijf dus altijd op je eigen nuchtere verstand vertrouwen. Want alles wat in de natuur niet kan en wel kan worden gemaakt is het resultaat van geknutsel door middel van chemie.

Het zou toch absurd zijn te denken dat over een tijdje de boer, de groenteman, de bakker en de kok voorgoed verleden tijd zijn?  En we alleen nog maar levensmiddelentechneuten hebben die zich met ons eten bezig houden..?

Kies bewust en volg je gevoel

Bezint eer gij er aan begint, zou ik zeggen, het is aan ons mensen of wij gevoed willen worden met die bewerkte chemische voeding of dat wij kiezen voor natuurlijk en echt puur voedsel. En ook daadwerkelijk gezond willen blijven, zonder afhankelijk te zijn van de farmaceutische industrie.

Wil je meer informatie over hoe je leefstijl kunt veranderen, of een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding met persoonlijke begeleiding om je weer energiek, fit en slank te voelen? Neem dan eens contact met mij op!

Comments are closed.