Vraag! Geloof jij alles wat de media zegt? Zonder dat je zelf iets hebt onderzocht of geprobeerd hebt?
15 juli 2014

Hashimoto en mijn verhaal

Hashimoto diagnose

Afgelopen januari 2013 is bij mij de diagnose ‘Hashimoto’ geconstateerd. Ik was er enigszins van geschrokken. Hoe kan het dat ze het niet eerder hebben ontdekt? Maar wat betekent dat nu eigenlijk, de ziekte van Hashimoto? ‘Hashimoto’ en wat nu?

De geschiedenis van mijn zoektocht naar de ziekte van Hashimoto

4 à 5 jaar geleden kreeg ik steeds meer vage klachten. Vooral de moeheid speelde parten. Zeker voor mijn jonge leeftijd was dat niet normaal. Soms voelde ik me net een oud dametje. Mijn energie was niet meer te vergelijken van mijn energie toen ik 21 jaar was. Toen schaatste ik nog wedstrijden deed veel aan deze sport. Ik dacht dat het met mijn Pfeiffer, die ik ooit had, te maken zou hebben omdat men zei dat dat altijd in je lichaam zou blijven zitten. Dat was dus niet zo.

Hoe kan het dat ze het niet eerder hebben ontdekt?

Ik ging zelf op speurtocht omdat ik bij mijn huisarts niet verder kwam. Ik voelde me niet serieus genomen en de huisarts deed mij overkomen alsof ik een aansteller was, een zeurkous. Met mij zou niets aan de hand zijn ik was nog jong dus dat kon niet. Hij kon ook niets ernstigs vinden. Mijn huisarts leek het daarom niet nodig om verder te kijken. Eigenlijk hadden ze toen al een volledig schildklieronderzoek moeten doen: TSH, vrije T3 en vrij T4 en ook antilichamen tegen de schildklier. (Helaas kijkt men in het reguliere circuit alleen maar naar TSH en de vrijeT4-waarden. Een goed bloedonderzoek is daarom nodig, je kunt hier bij mij naar informeren).

Als kind had ik al allergieën en was ik astmatisch. Als ik griep kreeg, kreeg ik daar altijd bronchitis en astma bij en dan kreeg ik bijna geen lucht meer. Daarvoor heb ik vele prednisonkuren gehad. Ik gebruikte veel pufjes, en ik moest vaak naar het Academisch Ziekenhuis voor onderzoeken.

In mijn pubertijd deed ik veel aan sport. Voornamelijk schaatsen. Ook rolde ik de modellenwereld in, en dan krijg je automatisch te maken met voeding. Ik moest op bepaalde plaatsen afvallen van het modellenbureau (ook al was ik lang en slank) en ik deed dat. Niet wetende dat je door minder calorieën tot je te nemen, je schildklier enorm vertraagd! Ergens moet het rond die tijd zijn geweest dat mijn lichaam het enorm moeilijk heeft gehad. Nu denk ik dan ook dat dat toen wel de aanleiding tot de ziekte van Hashimoto kan zijn geweest. Maar zeker weten doe ik het niet.

Wat is Hashimoto?

Hashimoto is een auto-immuunziekte. De testen voor Hashimoto zijn anti-thyroglobuline en anti-TPO. Deze testen had ik in het verleden in 2009 al gedaan. Op advies van Ralph Moorman ben ik toen naar het gezondheidscentrum in Bunnik gegaan. Daar werd helaas niets met de uitslagen gedaan. Een reeks aan supplementen werd mij voorgeschreven die ik uiteindelijk zelf heb stopgezet omdat het financieel de spuigaten uit liep. En het deed niets voor hetgeen er aan de hand was. Daarna was ik op advies van een vriendin naar een arts geweest, die tevens dezelfde lijst met uitslagen onder zijn neus kreeg. Ook daar was eigenlijk al duidelijk dat ik Hashimoto had, maar ook hij vertelde me er niets over. Ik kreeg alleen een dosis cortisol voorgeschreven die ook nog eens een vervelende bijwerking had. Toen ik zelf de opleiding tot Trainer Hormoonfactor had afgerond, wist ik dat er wel degelijk iets niet helemaal in orde was.

Oplossing

Op een gegeven moment woonde ik toevallig een lezing bij van mevrouw M. Zahavi. Zij heeft o.a. het boek ‘Bijnieruitputting’ van J. Wilson vertaald. Nadat ik bij deze lezing van mevrouw Zahavi was geweest, mocht ik eens op de koffie komen, wat ik erg leuk vond. Ik heb toen de lijsten met uitslagen meegebracht en ook zij concludeerde dat ik te veel anti-stoffen had en waarschijnlijk de ziekte van Hashimoto.

Na uitgebreid bloedonderzoek bleek ook mijn TSH-waarde enorm hoog. Dit betekende dat mijn schildklier veel te traag werkte. Bij Hashimoto ziet je immuunsysteem de schildklier als het ware als indringer en wil hem afstoten. Ook was mijn schildklier licht vergroot (ontstoken). Dit is nagekeken met een scan in het ziekenhuis. Doordat het immuunsysteem zich tegen de schildklier keert (de schildkliercellen), gaan deze cellen stuk, waardoor de schildklier steeds trager gaat werken. Dit proces verloopt zeer langzaam, zodat er steeds meer klachten ontstaan nadat de schildklier steeds minder hormonen afgeeft.

Het frappante is dat de ziekte van Hashimoto vooral voorkomt bij mensen met een bepaalde erfelijke aanleg en met andere auto-immuunziekten in de familie. De ziekte van Hashimoto komt veel voor, maar treft vooral volwassen vrouwen.

De schildklier maakt de volgende hormonen: T4 (thyroxine) en in mindere mate T3 (tri-jodothyronine), deze worden aan ons bloed afgegeven. Op deze wijze worden T4+T3 vervoerd naar de andere weefsels. Hoeveel schildklierhormoon er geproduceerd moet worden, wordt zelf door de schildklier geregeld samen met de hypofyse (klein orgaantje in de hersenen). De hypofyse geeft zo nodig TSH (thyreoid stimulerend hormoon) af. Schildklierhormoon heeft invloed op alle lichaamscellen en met name op de stofwisseling en het hartritme. Bij een zwangerschap is schildklierhormoon onder andere van belang voor de hersenontwikkeling van het kind.

‘Hashimoto’ en wat nu?

Ik weet nu als geen ander wat je te wachten staat bij de ziekte en wat er belangrijk is voor de behandeling van de ziekte van Hashimoto. Het is dus niet erg dat ik zelf lijdt aan deze ziekte. Ik weet dat het vanaf nu alleen maar beter met me zal gaan en het geeft me juist nog meer tools om andere mensen te kunnen helpen! Je wordt zelf een specialist in de ziekte. Als Hormoonfactor Trainer weet ik hoe belangrijk een hormonale balans is, maar kan het nu ook in dit geval zeker goed op mezelf toepassen. Al leef ik al volgens de Hormoonfactor. Ik ben daarom blij dat ik 3 jaar geleden mijn leefstijl helemaal heb aangepast volgens de wijze van de Hormoonfactor. Het is daarom nooit te laat je leefstijl aan te passen. Zorg bij het vermoeden van de ziekte van Hashimoto dat je terecht komt bij een zeer goed behandelend arts. Die goede bloedtesten kan laten uitoefenen en alle schildklierwaarden laat meten. Leef en eet volgens de Hormoonfactor, eet voornamelijk gluten-, soja-, en zuivelvrij. Waarom geen gluten bij de ziekte van Hashimoto? Er zou een sterke relatie zijn tussen glutenintolerantie en Hashimoto. De structuur van gluten zou erg lijken op het schildklierhormoon. Als men gluten consumeert, valt het immuunsysteem de gluten aan maar ook de schildklier. Een behandeling met bio-identieke hormonen zal ook nodig zijn om de schildklier goed in te stellen. Vaak wordt ook LDN (Low Dose Naltrexone) toegepast.

Gezonde groet,

Ellen Tiben

Wil je meer informatie over hoe je leefstijl kunt veranderen, of een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding met persoonlijke begeleiding om je weer energiek, fit en slank te voelen? Neem dan eens contact met mij op!

20 Comments

 1. Nathalie Bredius schreef:

  Beste Ellen,
  omdat ik veel klachten heb die bijelkaar veel lijken op Hashimoto en mijn huisarts mij niet serieus neemt. Wil ik jou graag vragen waar ik eventueel een bloedonderzoek kan laten doen om dit vast te stellen? Alvast dank voor jouw hulp. Vriendelijke groeten, Nathalie

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Nathalie,

   Ik weet niet zeker of ik jouw email met vraag al beantwoord heb vanwege technische problemen met mijn website.
   Het is handig dat als je Hashimoto hebt, eventueel advies van mijn kant in te winnen. Daar ik het zelf ook heb, kan ik je er veel over vertellen.
   En ook welke bloedtesten er nodig zijn, zodat je niet op overmatige kosten uit komt vanwege onnodige bloedonderzoeken.

   Mocht je nog vragen hebben hoor ik deze graag.

   Gezonde groet,
   Ellen Tiben

 2. Elisabeth schreef:

  De symptomen die bij Hashimoto horen klinken mij bekend in de oren alhoewel b12 tekort ook overlappende kenmerken heeft. Alleen ik val af, ben te mager. Mijn vrij t4 bedraagt 15 en tsh 0.74. B12 jaren geleden nagekeken bedraagt 384 en foliumzuur 27. Homocysteine ietwat hoog nl. 11 maar ik ben 57 dus leeftijd speelt volgens mij ook een rol. Heb dode tenen en vingertoppen gevoel en puntje van mijn tong. Verder wat dik bloed (waarde tegen maximum aan) en vreselijke constipatie. Heb jij nog adviezen?

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Elisabeth,

   Bedankt voor uw e-mail!
   Omdat ik wat technische problemen had met mijn website, zie ik uw email nu pas. Ik weet daardoor niet zeker of ik uw e-mail al heb beantwoord.

   Ik weet zeker nadat ik uw symptomen heb gezien, dat u met de juiste voeding veel verbetering zult verkrijgen. Ik werk ook samen met een kliniek waar ze goede testen kunnen doen, als ik eenmaal uw hormonale disbalansen in kaart heb, kan daar naar gekeken worden.

   Mocht u meer informatie willen is het toch aan te raden een consult eventueel bij mij in te plannen.

   Ik hoor graag van u!

   Gezonde groet,
   Ellen Tiben

 3. Renske duinstra schreef:

  Graag zou ik meer info hebben over voeding en afvallen bij hasimoto! En LDN

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Renske,

   Bedankt voor je informatie aanvraag. Ik stuur de door jou aangevraagde informatie toe via e-mail. Stuur me even jouw gegevens via: info@ellentiben.nl

   Gezonde groet,
   Ellen Tiben

 4. Sandra schreef:

  Beste Ellen,
  Aangezien ik ten einde raad ben na de diagnose anderhalf jaar geleden had ik graag wat informatie gekregen hoe u hashimoto aanpakt. Wat mij vooral zo frustreert is de allesoverheersende vermoeidheid en het constante gebrek aan energie en levenslust. Word ik zo triest door de vermoeidheid, of is het sombere gevoel ook afkomstig van het tekort/teveel aan hormonen…

  Kan u mij wat informatie doormailen aub?

  Alvast bedankt!!
  Sandra.

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Sandra!

   Natuurlijk kan ik je meer informatie toesturen. Bij deze (-:
   Tip! Lees ook mijn blog- Hallo! Ik ben Hashimoto!
   Daar herken je wellicht ook veel symptomen in.

   Gezonde groet,
   Ellen Tiben

 5. Alexandra schreef:

  Maart 2013 is bij mij Hashimoto ontdekt! Ik slik levothyrox 125 en functioneer daar redelijk goed op! Bloed werd iedere maand geprikt en sinds waardes stabiel blijven, om de 3 maanden! Ik ben heel tevreden met mijn endocrinoloog hier in Frankrijk! Het enige is de gewichtstoename van 8 kilo die ik er niet af krijg! Kunt U mij daar adviezen voor geven! Dank

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Alexandra,

   Natuurlijk kan ik u helpen om uw gewicht weer in orde te krijgen. Stuurt u daarvoor even een e-mail naar info@ellentiben.nl en dan geef ik u alle informatie.
   Gezonde groet, Ellen Tiben

 6. Jolanda schreef:

  Dag,
  Net je filmpje gezien bij Sonneveld. Erg herkenbaar. Ik heb ook Hashimoto en behalve van de moeheid veel last van hartritmestoornissen. Werk ook in de gezondheidszorg en heb me al ingeschreven voor de training Hormoonfactor. Cursus begint pas in het voorjaar. . Wanneer Tsh weer binnen de range ligt wordt er inderdaad niet meer naar omgekeken. Heb je adviezen voor mij voor dit moment?
  Alvast bedankt.
  Jolanda

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Jolanda, Je kunt al heel veel met de voeding doen alvast. Geen gluten, Soja en tarwe vrij eten. En zeker gaan eten volgens de Hormoonfactor.
   Gezonde groet, Ellen Tiben

 7. Aafke schreef:

  Hallo,

  Sinds 4 jaar heb ik een trage schildklier , vorig jaar is uit een test gekomen dat ik de ziekte van hashimoto heb.
  Ik liep bij internist maar die vond het niet meer nodig en nu kunnen de onderzoeken weer bij de huisarts plaats vinden.
  Ik ben al jaren erg moe en kan moeilijk mijn extra kilo’s eraf krijgen. Ik heb het gevoel dat ik niet serieus genoeg word genomen door mijn huisarts. Ik zou zo graag mij eens een keer goed willen voelen.
  Nu kwam ik op jou website terecht na de zoveelste teleurstelling( met afvallen) . Ik sport veel hou mij aan de diëten maar afvallen ho maar… Ik zou heel graag wat meer informatie willen van jou. Mvg Aafke

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Aafke, Bedankt dat je je verhaal hier wilt delen. Het is een zeer herkenbaar verhaal. Ik heb exact hetzelfde meegemaakt. Vooral dat je niet serieus genomen wordt. Dat komt omdat mensen vooral niet zien dat je ziek bent. Maar van binnen voel je je ellendig. Ik ben er haast weer bovenop. Ik voel me energieker dan ooit. Dat kan jij ook! En ik wil je hierbij heel graag helpen. Omdat ik weet dat het gewoon kan. Mocht je vragen hebben stuur me dan gerust een email. Dan kan ik er uitgebreider op ingaan. Omdat Hashimoto bij iedereen net even iets anders is. En kun je het even zelf allemaal rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 8. Milja Swijghuisen Reigersberg schreef:

  Beste Ellen,

  Graag zou ik iets meer te weten willen komen over voeding en een trage schildklier. Ik neem nu ongeveer 3 jaar euthyrox en zit nu op 125 per dag. Is er een mogelijkheid om helemaal van het medicijn af te komen en op mijn voeding te gaan letten. Ben al wel 2 maanden glutenvrij gaan eten, eigenlijk in combinatie met medicijn verhoging. Moet binnenkort de waardes gaan laten checken.

  Destijds zei mijn internist dat er inderdaad ook anti stoffen zichtbaar waren, verder kon ik het wel af met mijn huisarts.
  Ben nu op een punt gekomen dat ik graag van de euthyrox af wil.

  Ben heel benieuwd naar je antwoord.

  Dank en met hartelijke groet,

  Milja

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Milja,
   Ik stel voor in jouw geval om eens op consult te komen. Je kunt echt veel bereiken met een juiste voeding en de juiste medicatie. De antistoffen daar ben ik wel benieuwd naar hoe hoog deze zijn. Wil je meer info stuur dan even een email naar info@ellentiben.nl Gezonde groet, Ellen Tiben

 9. Roos Kampen schreef:

  Hallo Ellen,

  Met veel interesse ben ik aan het lezen op je website! Ik heb sinds 2004 Hashimoto en enkele jaren geleden kreeg ik een ontsteking in mijn si gewricht en vond men HLA b27 in mijn bloed en had de reumatoloog het vermoeden dat ik Bechterew heb. Ik was nog te mobiel voor die diagnose en de afgelopen tijd kon ik me nog redelijk redden met mijn pijnklachten. Tot voor een aantal maanden, toen werd het erger (mede doordat ik fysiek werk ben gaan doen in plaats van een kantoorbaan). Ik heb nu een ontsteking tussen mijn schouders en het si gewricht doet ook weer mee. Ik heb arcoxia 90 mg.gekregen en een verwijzing naar de reumatoloog. Verder heb ik eczeem en last van mijn darmen.
  Ik heb een gluten intolerantietest laten doen bij de huisarts maar die was negatief, nu weet ik dat je ook gevoelig kunt zijn zonder een positieve uitslag. Na jouw info te hebben gelezen denk ik toch dat ik glutenvrij ga proberen. Ik kwam ook de info over LDN tegen. Ik heb daar erg veel intersse in omdat ik 3 auto immuunziektes heb en me eigenlijk al jaren niet goed voel en me overal doorheen sleep met soms goede dagen en dan weer slechte dagen, heel vermoeiend en jammer, want ik heb hierdoor problemen met werk houden en ik beweeg graag en tuinier graag en ik word behoorlijk gehinderd door mijn lijf dat niet mee wil!

  Graag zou ik tips krijgen of langskomen voor een consult: hoe bepaal jij of iemand geschikt is om LDN te nemen?

  Met hartelijke groeten,

  Roos Kampen

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Roos,
   Bedankt voor je email en interesse in mijn verhaal. Ik zal je een email sturen met alle info. Zodat je alles rustig op je gemak door kunt lezen. Een consult zal jou zeker heel veel goed doen. En je verder op weg helpen. Om van deze nare klachten af te komen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 10. dana de leeuw schreef:

  Hello Ellen.
  I’m a Romanian married with a Dutch and for 12 years I’m living in the Nl. Five years ago, during a consult in Romania it was found that I have Hashimoto. Back in the Nl, the huisarts considered that according to Dutch variables my thyroid is still working, so I won’t need medication. So I keep going on with the Romanian treatment. My huisarts let me have bloed onderzoek from time to time, if requested, but I don’t know the results. He just says it is Ok… Well, Ok, ok I don’t know what this mean, as no one judges and adjusts the level of Euthyrox that I get. Lately I made gout, kidney stones and gal stones, but these problems seem to be less important as the fact that I can’t loose weight. I am 1,58m and 95kg. I was determined to start a Herbalife diet, but I did some research and I realized that Herbalife is not going to help. I found this site: http://www.restartmed.com/lose-weight-hashimotos/ and I realized that my problems are bigger and that I need a really good research and a proper diet. I saw that I need a specialist to understand and connect the lab results and find a solution and mostly, I need someone to take me seriously. What would you recommend? Can you help me? Kind regards, Dana

  • Ellen Tiben schreef:

   Hello Dana, I understand your problem. It is one of the many problems people with your complaints are against it. I can definitely help you to find the cause of your symptoms. And any blood tests. Because I work with doctors. If you want this. You can always take a consult. Then opt for the VIP package on the site. And then we see each other soon and you get clarity seen your complaints. Healthy regards, Ellen Tiben