Nieuwste Superfood graan! Freekeh!
16 juli 2014Hashimoto diagnose
Afgelopen januari 2013 is bij mij de diagnose ‘Hashimoto’ geconstateerd. Ik was er enigszins van geschrokken. Hoe kan het dat ze het niet eerder hebben ontdekt? Maar wat betekent dat nu eigenlijk, de ziekte van Hashimoto? ‘Hashimoto’ en wat nu?
Lees ook de blog ‘Hallo! Ik ben Hashimoto’ over hoe je de ziekte kunt herkennen. KLIK HIER
De geschiedenis van mijn zoektocht naar de ziekte van Hashimoto
Vier à vijf jaar geleden kreeg ik steeds meer vage klachten. Vooral de moeheid speelde parten. Zeker voor mijn jonge leeftijd (21 jaar) was dat niet normaal. Soms voelde ik me net een oud dametje. Mijn energie was niet meer te vergelijken van mijn energie toen ik 18 jaar was. Toen schaatste ik nog wedstrijden deed veel aan deze sport. Ik dacht dat het met mijn ziekte van Pfeiffer, die ik ooit had, te maken zou hebben omdat men zei dat dat altijd in je lichaam zou blijven zitten. Dat was dus niet zo.
Hoe kan het dat ze het niet eerder hebben ontdekt?
Ik ging zelf op speurtocht omdat ik bij mijn huisarts niet verder kwam. Ik voelde me niet serieus genomen en de huisarts deed mij overkomen alsof ik een aansteller was, een zeurkous. Met mij zou niets aan de hand zijn, ik was nog jong dus dat kon niet. Hij kon ook niets ernstigs vinden. Mijn huisarts leek het daarom niet nodig om nog verder te kijken. Eigenlijk hadden ze toen al een volledig schildklieronderzoek moeten doen: TSH, vrije T3 en vrij T4 en ook antilichamen tegen de schildklier. (Helaas kijkt men in het reguliere circuit alleen maar naar de TSH en de vrijeT4-waarden. Een goed bloedonderzoek is daarom echt nodig.
Kom je daarom niet verder bij de huisarts voor een uitgebreid bloedonderzoek? Dan kan je deze eenvoudig HIER bestellen.
Als kind had ik al allerlei allergieën en was ik astmatisch. Als ik griep kreeg, kreeg ik daar altijd bronchitis en astma bij en dan kreeg ik bijna geen lucht meer. Daarvoor heb ik vele prednisonkuren gehad. Ik gebruikte veel pufjes en ik moest vaak naar het Academisch Ziekenhuis te Groningen voor allerlei testen en onderzoeken.
In mijn pubertijd deed ik veel aan sport. Voornamelijk schaatsen. Ook rolde ik de modellenwereld in, en dan krijg je automatisch te maken met voeding. Ik moest op bepaalde plaatsen afvallen van het modellenbureau (ook al was ik lang en slank) en ik deed dat. Niet wetende dat je door minder calorieën tot je te nemen, je schildklier enorm vertraagd! Ergens moet het rond die tijd zijn geweest dat mijn lichaam het enorm moeilijk heeft gehad. Nu denk ik dan ook dat, dat toen wel de aanleiding tot de ziekte van Hashimoto kan zijn geweest.
Wat is Hashimoto?
Hashimoto is een auto-immuunziekte. De testen voor Hashimoto zijn anti-thyroglobuline en anti-TPO. Deze testen had ik in het verleden in 2009 al gedaan. Op advies van Ralph Moorman ben ik toen naar het gezondheidscentrum in Bunnik gegaan. Daar werd helaas niets met de uitslagen gedaan. Een reeks aan supplementen werd mij voorgeschreven die ik uiteindelijk zelf heb stopgezet omdat het financieel de spuigaten uit liep. En het deed niets voor hetgeen er aan de hand was. Daarna was ik op advies van een vriendin naar een arts geweest, die tevens dezelfde lijst met uitslagen onder zijn neus kreeg. Ook daar was eigenlijk al duidelijk dat ik Hashimoto had, maar ook hij vertelde me er niets over. Ik kreeg alleen een dosis cortisol voorgeschreven die ook nog eens een vervelende bijwerking had. Toen ik zelf de opleiding tot Trainer Hormoonfactor had afgerond, wist ik dat er wel degelijk iets niet helemaal in orde was.
Oplossing
Op een gegeven moment woonde ik toevallig een lezing bij van mevrouw M. Zahavi. Zij had onder andere het boek ‘Bijnieruitputting’ van de heer J. Wilson vertaald. Nadat ik bij deze lezing van mevrouw Zahavi was geweest, mocht ik eens op de koffie komen, wat ik erg leuk vond. Ik heb toen de lijsten met uitslagen meegebracht en ook zij concludeerde dat ik te veel anti-stoffen had en waarschijnlijk de ziekte van Hashimoto.
Na uitgebreid bloedonderzoek bleek ook mijn TSH-waarde enorm hoog. Dit betekende dat mijn schildklier veel te traag werkte. Bij Hashimoto ziet je immuunsysteem de schildklier als het ware als indringer en wil hem afstoten. Ook was mijn schildklier licht vergroot (ontstoken). Dit is nagekeken met een scan in het ziekenhuis. Doordat het immuunsysteem zich tegen de schildklier keert (de schildkliercellen), gaan deze cellen stuk, waardoor de schildklier steeds trager gaat werken. Dit proces verloopt zeer langzaam, zodat er steeds meer klachten ontstaan nadat de schildklier steeds minder hormonen afgeeft.
Het frappante is dat de ziekte van Hashimoto vooral voorkomt bij mensen met een bepaalde erfelijke aanleg en met andere auto-immuunziekten in de familie. De ziekte van Hashimoto komt veel voor, maar treft vooral volwassen vrouwen.
De schildklier maakt de volgende hormonen: T4 (thyroxine) en in mindere mate T3 (tri-jodothyronine), deze worden aan ons bloed afgegeven. Op deze wijze worden T4+T3 vervoerd naar de andere weefsels. Hoeveel schildklierhormoon er geproduceerd moet worden, wordt zelf door de schildklier geregeld samen met de hypofyse (klein orgaantje in de hersenen). De hypofyse geeft zo nodig TSH (thyreoid stimulerend hormoon) af. Schildklierhormoon heeft invloed op alle lichaamscellen en met name op de stofwisseling en het hartritme. Bij een zwangerschap is schildklierhormoon onder andere van belang voor de hersenontwikkeling van het kind.
Lees ook de bovenstaande blog “Nooit meer Hashimoto‘ HIER
‘Hashimoto’ en wat nu?
Ik weet nu als geen ander wat je te wachten staat bij de ziekte van Hashimoto en wat er belangrijk is voor de behandeling van deze ziekte. Het is dus niet erg dat ik zelf lijdt aan Hashimoto. Ik weet dat het vanaf nu alleen maar beter met me zal gaan en het geeft me juist nog meer tools om andere mensen te kunnen helpen! Je wordt zelf een specialist in de ziekte. Als Hormoonfactor Trainer weet ik hoe belangrijk een hormonale balans is, maar kan het nu ook in dit geval zeker goed op mezelf toepassen. Al leef ik al volgens de Hormoonfactor. Ik ben daarom blij dat ik 3 jaar geleden mijn leefstijl helemaal heb aangepast volgens de wijze van de Hormoonfactor. Het is daarom nooit te laat je leefstijl aan te passen.
Zorg bij het vermoeden van de ziekte van Hashimoto dat je terecht komt bij een zeer goed behandelend en meewerkend arts. Die goede bloedtesten kan laten uitoefenen en alle schildklierwaarden laat meten. Leef en eet volgens de Hormoonfactor, eet voornamelijk gluten-, soja-, en zuivelvrij. (Lukt dit niet heeft Ellen Tiben zeker deze meewerkend arts en bloedtesten binnen haar Gezond NU programma).
Waarom geen gluten bij de ziekte van Hashimoto?
Er zou een sterke relatie zijn tussen glutenintolerantie en Hashimoto. De structuur van gluten zou erg lijken op het schildklierhormoon. Als men gluten consumeert, valt het immuunsysteem de gluten aan maar ook de schildklier. Een behandeling met bio-identieke hormonen zal ook nodig zijn om de schildklier goed in te stellen. Vaak wordt ook LDN (Low Dose Naltrexone) toegepast.
Wil je meer informatie?
KLIK DAN HIER