Lipoedeem, wat is het en wat kan je er aan doen?
1 november 2014
Eindelijk BLIJVEND afvallen in 2015?
29 november 2014

Hoe het (ooit) begon: Hashimoto – sluipziekte

Op deze foto zijn duidelijk de begin kenmerken van Hashimoto te zien. Eerst was ik heel erg moe, ik kon de hele dag wel slapen, en ‘s avonds kreeg ik het echt niet meer voor elkaar om ergens nog naar toe te gaan.

Rond deze tijd begon mijn gewicht ook langzaam maar meer en meer te worden. Zonder enige reden kwam ik steeds meer aan. Te zien op foto 1. (Dit was in 2004). Dit is ook wel het beginstadium van Hashimoto.

Ik zat totaal niet meer lekker in mijn vel, en ik kreeg geen gehoor bij de huisarts of welke arts dan ook. Omdat ik als kind al astma had, kreeg ik wel een nieuw soort pufje mee, met daarin prednison. Dat zette ook aan in mijn gewicht, en ik kreeg ook zomaar blauwe plekken. Dood en doodmoe was ik.

Jaren voelde ik me niet goed. Slecht slapen, depressief, ongecontroleerde gewichtstoename, intoleranties, haaruitval en ga zo maar door, ik ging door een hel en uiteindelijk in 2009 ben ik nadat ik toch bij niemand terecht kon voor hulp, zelf maar op zoektocht gegaan naar de oplossing. Het was een lange weg, maar uiteindelijk ben ik er achter gekomen wat er met me aan de hand was.

En zie hier het resultaat, foto 2. Dit is in 2014. De Hashimoto is onder controle en ik heb mijn energie weer terug. Ik zit lekker in mijn vel en heb me nog nooit zo goed gevoeld! Ik zou nooit meer anders willen!

Inmiddels ben ik expert geworden in het begeleiden en helpen van cliënten met Hashimoto-thryreoïditis een auto-immuunziekte.

Wil je meer informatie over hoe je leefstijl kunt veranderen, of een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding met persoonlijke begeleiding om je weer energiek, fit en slank te voelen? Neem dan eens contact mij op!

29 Comments

 1. Leonie schreef:

  Beste Ellen,

  Bij mijn zoon is hashimoto geconstateerd. Zelf kamp ik met een depressie en burn-out. Het zou erfelijk zijn, zei mijn zoon. Hoe kan ik zijn leven prettiger maken? Valt jouw werk onder de ziektekostenverzekering?

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Leonie, Helaas gooien verzekeraars steeds meer diëtisten en coaches uit het pakket. Ik wordt daardoor helaas niet (meer) vergoed. Maar vaak is wat je terug krijgt ook maar een paar tientjes. Een depressie en Burn-Out hebben vaak een oorzaak. Deze kan dus zeker achterhaald worden. Zodat we de oorzaak dmv goede voeding en evt suppletie kunnen aanpakken. Je kunt daar zeker vanaf geraken. Dit geldt ook voor je zoon. Ik kan hem zeker goed helpen met Hashimoto klachten. Vaak is de oplossing heel simpel. Mocht je meer info willen of een afspraak kan je altijd een e-mail sturen (of bellen) naar: info@ellentiben.nl

 2. Melisa Jansen schreef:

  Hallo Ellen ,

  Ook ik kamp met de ziekte van Hasimoto. Alles ging met medicatie wel goed (met hier en daar schommelingen). Nu ben ik 3 maanden geleden met de pil gestopt en ik voelde heel erg goed.
  Door gewichtstoename ben ik 3 weken geleden begonnen met New Fysic om structuur te krijgen in mijn eetpatroon. Ik slik vitaminen preparaten , aminozuren , purify(detox) en phf .Alleen heb ik ineens na 4 dagen weer hele vervelende schommmelingen…..doodmoe , depressieve gevoelens (prive ook een verandering positief), dit is zo vervelend ben mijzelf niet meer.
  Ik wil nu zo graag eens hoed advies over wat nou wel goed is voor mij en mijn Hasimoto. Geen stress en gezond eten wordt mij verteld maar ik blijf mij toch niet optimaal voelen. Aangezien ik in Den-Haag woon is de afstand voor een consul te groot…..hoe zou jij mij kunnen helpen.

  Groet,

  Melisa Jansen

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Melisa,
   Bedankt voor je bericht. In eerste instantie is het niet aan te raden om een dieet te gaan volgen zoals New Fysic. Een dieet is altijd slecht voor de schildklier. En zeker als het een dieet betreft met geen tot weinig koolhydraten. Daardoor verergeren de klachten enorm. Bij Hashimoto is een goede aanpak nodig, met name een juiste voeding om de antistoffen te doen dalen. Waardoor je je ook weer beter zult voelen en voelt dat de energie terug komt. Maar het is niet alleen de voeding. Ik kan je er heel veel over vertellen. Mocht je er meer over willen weten raad ik je aan om mij even persoonlijk een email te sturen dan kan je alles even rustig doorlezen. Er zijn al veel mensen met Hashimoto (waaronder ik zelf) die hier veel baat bij hebben. Ik geef ook Skype consulten dan hoef je de deur niet uit (-: Hopende hiermee je vraag te hebben beantwoord. Gezonde groet, Ellen Tiben

 3. Martine Vermeiren schreef:

  Best,

  Graag had ik wat informatie ontvangen.
  Ik ben toevallig op jou website terecht gekomen door te gaan zoeken naar een oorzaak waar ik sinds kort erg mee geconfronteerd wordt.

  Ik kamp namelijk al heel mijn leven met gewichtsproblemen daardoor ben ik al heel mijn leven op zoek naar balans in mijn gewicht. De eerst keer kwam ik in contact met gezonde voeding en bewegen wat mij toen een 20 kilo lichter maakte. Na jaren slopen de kilo’s er stilletjes terug aan. Dan kwam ik in contact met iemand die ook de geestelijke kant erbij nam en weer verdwenen er verschillende kilo’s.
  Naar aanleiding van deze inzichten ben ik dan een cursus voedingsconsulente gaan volgen wat ik met glans volbracht heb. Sindsdien is mijn eetpatroon niet zo slecht en eet ik veel fruit en groenten. Ga geregeld sporten. Toch is mijn lichaamsgewicht weer aan het toenemen en heb ik het gevoel dat er iets in mijn lichaam niet in balans is.

  Sinds enkel jaren hebben ze bij mij ook een voedselallergie voor allerlei voedingsmiddelen vast gesteld. Bij het testen is er gezegd dat ik een trage schildklier werking heb en dat dat de rede is dat ik geen gewicht verlies. Ik kreeg daarvoor kelp van dr vogel maar ik neem deze nu al een lange tijd en heb er geen resultaat mee.
  Toen ik opzoek ging naar werking van de hormonen en ik op jou website kwam had ik het gevoel dat dat het ontbrekende deel is.

  Ik wil terug wat afvallen en dit keer moet het blijvend zijn. Toen die voedsel allergieën begonnen ben ik ook in de menopauze terecht gekomen ook dit werk op de hormonen.
  Ik weet dat je niet veel kan zeggen zonder eerst een vragen gesprek maar zou het interessant zijn dat ik eens mijn hormonen laat nakijken. Zou het voor mij inzichten geven als ik al eens een boek lees over de werking van de hormonen.
  Ik wil best een afspraak maken maar het is toch eventjes rijden want ik woon in België. zou dan even moeten nakijken hoe ik dit doe.

  Graag was ik daarover geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet
  Martine

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Martine,
   Bedankt voor uw e-mail. Ik denk ook inderdaad dat er meer aan de hand is. En met name denk ik dan aan uw schildklier. Is hier al wel eens goed naar gekeken? En zijn er bloedtesten gedaan naar: anti-tpo, tsh, t4, t3, ft3, ft4? Daaruit kan men namelijk al veel afleiden. Ik kan u zeker helpen. En u bent zeker welkom. Ik ontvang meer mensen uit Belgie. Als u het te ver rijden vindt zijn Skype consulten ook mogelijk. Dan hoeft u de deur niet uit. Mocht u meer informatie willen dan raad ik u aan mij even persoonlijk een email te sturen. Dan kunt u het rustig allemaal even doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 4. Rudy Caspers schreef:

  Hallo Ellen,
  ik tob al jaren met de ziekte van Hashimoto en ben van plan om mij maar weer eens helemaal door de molen te laten gaan bij huisarts, internist en cardioloog.
  Ik kwam op zoek naar meer info jou berichten tegen en ben heel benieuwd hoe je mij kunt helpen in de strijd tegen de vermoeidheid en een lijst aan andere klachten die, volgens mij, direct gevolg zijn van deze ziekte.
  Groeten Rudy.

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Rudy,
   Je kunt dan het beste mij even persoonlijk een email sturen. Dat doe je naar info@ellentiben.nl. Omdat Hashimoto zich bij iedereen net weer iets anders uit, kan ik dieper op jouw klachten ingaan en kan je het dan ook tevens allemaal even rustig doorlezen. In ieder geval is het een complete aanpak. We pakken alles in 1x aan. Dus de oorzaken. En dat is niet alleen de schildklier. Ik zie je email graag tegemoet. Gezonde groet, Ellen Tiben

 5. Marijke van Petten schreef:

  Ik heb HashiMoto , gevonden Door een Franse Huisarts.
  Nederlandse huisarts deed of ik een aanstelster was.
  ik zou Graag weer energie krijgen , en soepeler, en minder hongergevoel, , en mijn oude gewicht weer terug.
  Groetjes,
  Marijke

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Marijke, Bedankt voor uw email! Dan zit u bij mij zeker aan het juiste adres. Met voeding en de juiste suppletie en evt bio identieke hormonen zult u zich zeker weer stukken beter voelen. Net als ik. Wilt u een afspraak inplannen of meer informatie? Stuur u dan een email naar: info@ellentiben.nl Dan kunt u alles nog even rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 6. cremers vicky schreef:

  Hallo, ik ben 37 jaar, heb 3 kinderen 13,10 en 2,5 j) en sinds 4 jaar weet ik dat ik hashimoto heb. Ik neem dan ook sindsdien medicatie, nl L-thyroxine 25mcg/d.
  Ik heb echter niet de indruk dat de symptomen minderen (nl: moeheid, droge huid, koude gevoel, concentratieverlies, moedeloosheid, depressieve buien, gewichtstoename,…) eerst stak ik het op de laatste zwangerschap met voorgaand een miskraam.
  Omdat ik nog wat zwangerschapskilo’s kwijt wou en mij een beetje fitter wou voelen ben nu sinds 6 maanden een fitness-programma aan het volgen in een sportclub waar ik 1 dag cardio-training doe en 2 dagen krachtoefeningen.
  Bij de start 6 maanden geleden werd een lichaamsanalyse gedaan en oa de vetpercentage en spierpercentage gemeten, om de 2 maand werd ik opnieuw gemeten en het enige resultaat is dat ik minder spiermassa krijg en meer vetmassa! Het fitness programma werd al enkele keren verzwaard, helaas met het omgekeerde effect als resultaat.
  Ik eet zo gezond mogelijk zoals bv: ‘s morgens enkel fruit met zaden, pitten en havermout, ‘s middags donker brood met mager beleg en meestal verse soep, ‘s avonds warme maaltijd met verse groenten, kip, vlees of vis gebakken in olijfolie, nooit aardappel, frieten of rijst erbij. Wel 2 x per week spaghetti. Als eventueel tussendoortje een stukje donkere chocolade met noten, peperkoekje, speculaaskoekje of mager platte kaasje. Als drank alleen water, cola light of koffie met candarel.
  Ik begin een beetje hopeloos te worden, kan u mij helpen aub?
  Mvg
  Vicky Cremers

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Vicky, Bedankt voor je bericht. Ik herken jouw klachten en vage symptomen als geen ander. En dit is dan ook weer het bekende verhaal
   mbt de problemen waar je tegenaan loopt als je Hashimoto hebt. Het niet meer kunnen afvallen, geen energie etc etc. Het zware trainen is zeker
   geen goede zaak en zorgt alleen maar dat je nog meer uitgeput raakt. Afvallen lukt ook niet dan. Ik kan je zeker helpen. Net als bij zovelen zorg ik dat
   we de oorzaak aan pakken. En dan zul je zien dat je straks weer af zult vallen en je energie weer terug zult krijgen. Je kunt me dan het beste even een
   email sturen. info@ellentiben.nl Dan stuur ik je alle info toe en kan je alles even rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 7. Riet schreef:

  Hallo Ellen
  Bij mij is ook hasimoto geconstateerd. De vrije TPO waarde gaf 989 aan.
  Toen ben ik LDN gaan gebruiken en nu is deze waarde gezakt naar 599. Ook probeer ik de gluten en soya te weren. Hoe hoog of laag moet dit worden.
  Ik slik nu 3 mg LDN capsules. En ‘s morgens slik ik 75 mg Thyroit (amour).
  De TSH waarde is nu 0,49. Ik kom van 8,76.Nu is mijn vraag hoe lang moet ik doorgaan met de LDN capsules, is dit een medicatie voor altijd net als de hormonen? Of kan dit op termijn afgebouwd. Ik hoor graag van je.

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Riet, Bedankt voor uw bericht. De medicatie zou voor tijdelijk moeten zijn. Maar bij iedereen kan het net iets langer of juist iets korter duren.
   Dat bepaald het lichaam zelf. Wat fijn dat de anti tpo al naar beneden is gegaan. Deze moet bij een normaal waarde zo rond de 35 liggen. Mocht u meer informatie willen raad ik u aan om een email te sturen naar info@ellentiben.nl Dan kunt u alles ook nog even rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 8. winnock marc schreef:

  mijn vrouw is gestorven 3 jaar geleden terug .. wij hadden een prima relatie mijn vrouw was vele jaren ziek en ik heb mijn vrouw dag en nacht bijgestaan en geholpen .. De ziekte (kanker) kwam zi erg dat ik iedere dag weende en in de put zat .. Na het overlijden van mijn vrouw werd zo verdrietig en eenzaam dat ik iedere dag enorm huilde en mijn stembanden heeft aangetast (heesheid en snurken ) ik geraak die heesheid en snurken niet kwijt … De dokter vertelde dat ik op mijn stembanden zangknobbels heb gekregen door mijn verdriet en de ziekte noemde hij Hosimoto .. Een operatie zou mij daarvan kunnen redden maar ik ben zo bang ..Misschien kun jij me raad geven … Groetjes Marc

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Marc, Wat een ontroerend verhaal. Ik wens u heel veel sterkte met dit verlies. Ik vindt het wat uw arts aangeeft enigszins vreemd klinken. Hashimoto wordt namelijk vastgesteld aan de hoogte van de anti stoffen. Misschien kunt u dit achterhalen. En als het inderdaad Hashimoto is dan kan ik u zeer zeker helpen. Stuurt u dan een email naar info@ellentiben.nl Gezonde groet, Ellen Tiben

 9. Christa Kranenburg schreef:

  Hallo Ellen,

  Via Facebook kwam ik een blog van je tegen over de ziekte van Hashimoto. Zo herkenbaar! Bij mij is zo’n 4 jaar geleden een te snelle schildklier geconstateerd (oorzaak wrs ziekte van Graves). Inmiddels na veel pillen slikken, ups en downs en twee behandelingen met radioactief jodium werkt mijn schildklier te langzaam en ben ik zoekende voor wat betreft de juiste dosering Thyrax. Ondanks dat ik de afgelopen jaren amper op m’n pootjes kon, staan ben ik blijven werken etc. Daarnaast ben ik gaan hardlopen. Soms gaat dat voor geen meter, maar ik merk dat ik er wel baat bij heb. Ik ben erg geïnteresseerd in de invloed die voeding op deze ziekte kan hebben en zou hier graag wat meer informatie over willen hebben. Wie weet kun jij me helpen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Christa

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Christa, Dank voor je bericht. Ja de kenmerken die jij noemt horen echt bij de symptomen van Hashimoto. Ik heb het zelf ook allemaal meegemaakt. Ik kan je er veel over vertellen. Als je een e-mail stuurt naar info@ellentiben.nl krijg je alle info daar over. En kan je het ook nog even rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 10. Elske Groenhof schreef:

  Beste Ellen,
  Mijn dochter heeft hashimoto sinds haar negende. Ze groeide al niet meer. Plus inderdaad de bekende klachten. Toen ik naar de apotheek moest voor thyrax huilde ik. Inmiddels is ze net 18 jaar. Ze reageert goed op thyrax en is mooi gegroeid tot 1.70 m. Alleen concentreren is een probleem en ze eet moeilijk. Ik hoop dat ze ooit van de thyrax af kan. Als ik jouw site bestudeer kan dit. Wat moeten we doen? Ik ben blij dat ik iets gevonden heb.
  Groeten Elske

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Elske,
   Bedankt voor je email! Inmiddels hebben wij elkaar ontmoet. En hebben jullie heel veel goede informatie gekregen. Zodat je dochter zich snel weer beter zal voelen. Gezonde groet,
   Ellen Tiben

 11. yvonne kniest schreef:

  Hallo Ellen ,

  Ik zelf ben ook al jaren moe met weinig energie ..
  ben ook al een paar keer getest op de schildklier functie maar volgens de uitslagen is alles goed .
  De orthomoleculair zei dat het een magnesium gebrek was daar ben ik bij hem ook op getest .
  De magnesium moet ik een leven lang in nemen anders kan ik suiker krijgen .
  Hij heeft mij ook getest op de schildklier maar deze was goed .
  Toch blijf ik moe .. vooral in de winter lijkt het of dat het erger word .
  ik heb zelf een basis cursus shiatsu gedaan , eet volgens mij redelijk gezond , maar er is nog steeds weinig verandering ook heb ik zelf het idee dat mijn hoofd enzo vocht vast houdt
  ik val ook niet af ben wel als ik vocht vast hou wel weer dikker ..het stroomt bij mij niet . allemaal gekomen na een burn-out en heb toen ook een omscholing gedaan om in de zorg te werken en daar voor heb ik alle hepatitis injecties moeten halen , dus ik dacht daar ook wat van opgelopen te hebben .
  ik was al van plan om met cannabis olie te beginnen
  Ik vind het ook heel vervelend om te zeggen , maar ik heb een sociale uitkering en kan ook niet zoveel .. maar alle kleine beetjes helpen zeg ik maar , ik hoop dat jij me wat meer info kunt geven ..

  al vast heel hartelijk bedankt

  met vriendelijke groet Yvonne

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Yvonne, Bedankt voor uw email! Ik begrijp u volkomen. Echter is een goede aanpak het belangrijkste. En dan heb ik het over een totale aanpak. Niet in kleine beetjes. Want dat duurt langer en vaak pakt men ook niet de oorzaken aan. Ik heb het vermoeden dat de testen die gedaan zijn, de globale basis testen zijn en niet op alles is geprikt. Daarmee achterhaalt men ook de oorzaak vaak niet. Ik kan u zeker adviezen geven. Mocht u dit willen stuurt u dan een email naar info@ellentiben.nl dan ontvangt u alle info. En kunt u het eens rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 12. petra schreef:

  Hallo Ellen, zou ik LDN kunnen gebruiken ondanks dat ik candida heb? Ben bang dat het mijn spijsvertering nog meer van slag zal brengen… Ik heb ook al heel wat jaren Hashimoto en verdraag de reguliere medicatie niet.
  Ik hoor heel graag van je.
  Groet Petra

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Petra, Bedankt voor je email! Iedereen met Hashimoto is weer anders. We moeten duidelijk in kaart brengen in welk stadium van Hashimoto je zit. Hoe langer je er mee rond loopt hoe meer intoleranties je krijgt. Er zijn nog andere soorten bio identieke hormonen/medicatie die je wel kunt nemen namelijk. Maar ook een juiste voeding is belangrijk. Ik wil je aanraden om eens op consult te komen. Ik weet zeker dat ik je heel goed kan helpen zodat je je snel weer beter voelt. Stuur dan een email naar info@ellentiben.nl Gezonde groet, Ellen Tiben

 13. Petra schreef:

  Ellen,

  Momenteel gebruik ik euthyrax 150 mg. Ook ik heb de ziekte van H. De laatste jaren meer last van stress en vitiligo. Diagnose al meer dan 20 jaar geleden vastgesteld. De laatste tijd steeds minder lekker in mijn vel en 2 kilo aangekomen. Wat kan jij adviseren.

  Groetjes Petra.

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Petra, Dit zijn heel herkenbare symptomen. Welke ik ook mee geworsteld heb. Maar nu ben ik weer helemaal de oude! Dat kan jij ook! Het beste is om eens op consult te komen bij me. Zodat we jouw Hashimoto eens nader kunnen bekijken en er een goede behandeling in combi met voeding in kunnen zetten. Je zult snel merken dat je je snel weer beter zult voelen. Email naar info@ellentiben.nl voor meer info. Gezonde groet, Ellen Tiben

 14. Babette schreef:

  Hey!
  Bij mij is 1,5 jaar geleden de ziekte vastgesteld en sinds een half jaar zijn nu ook eindelijk mn medicijnen goed ingesteld.
  Alleen ben ik wel in 2 maanden (sep/okt) 5 kilo aangekomen, terwijl ik niet meer ben gaan eten (hou kcal ong bij) en ik ben ook niet minder gaan bewegen.
  In september heb ik nog wel bloed geprikt en waren de waardes goed..
  Weet jij of het door de schildklier kan komen dat ik aankom? En heb ik ondanks de medicijnen nog steeds een trage stofwisseling? Of is dat met de medicijnen ook weer beter geworden?

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Babette, Ik vrees dat je nog steeds niet goed ingesteld bent met het schildklierhormoon. In het reguliere circuit meten ze vaak alleen maar op 3 waarden van de schildklier waar vaak niet echt afwijkingen in te zien zijn, terwijl er wel afwijkingen zijn. Deze waarden zijn de T3, T4 en TSH. Als je de anti TPO laat meten kan het zijn dat deze verhoogd is. In dat geval heb je te veel anti stoffen in je bloed. En kan er idd toch iets niet helemaal in orde zijn. Mocht je meer info willen kun je altijd een email sturen naar info@ellentiben.nl En een consult zal je zeker verder brengen. En eindelijk van alle klachten afhelpen. Gezonde groet, Ellen Tiben

 15. Patricia keser schreef:

  Wat een herkenning!
  Al zoveel onderzoeken gehad.
  Fybromyalgie was de uitslag.
  Steeds zwaarder geworden zelfs tijdens diëten op een sportschool met persoonlijke begeleiding.
  Gastric bypass gehad in 2014.
  Niet genoeg afgevallen terwijl ik haast niets kan eten.
  En altijd maar weer verhoging van thyrax.
  Het kan niet anders dan dat het dit moet zijn!
  En nu?
  Groetjes patricia