Nooit meer de ziekte van Hashimoto
20 maart 2023
Hallo! Ik ben Hashimoto!!
20 maart 2023

Op internet kwam ik het persoonlijke verhaal van Ellen Tiben tegen, een mooie vrouw met de ziekte van Hashimoto. Maar ze voelt zich absoluut niet meer ziek! Want na jaren van het kastje naar de muur te worden gestuurd, heeft ze zelf het gouden ei uitgevonden. Hierover vertelt ze ons in dit interview meer.

Je bent erg druk met Hashimoto patiënten?

Heel druk! Er kampen zoveel mensen met schildklierproblemen en/of de ziekte van Hashimoto. Bovendien komen er ook veel mensen die willen afvallen bij mij in de praktijk. Daar komt bij dat ik alles nog alleen doe, dat is soms aanpoten. Want naast het begeleiden van cliënten zijn er zoveel andere dingen waar ik mee bezig ben. Afspraken met medisch specialisten, trainingen, cursussen en ga zo maar door. Vaak hebben mijn cliënten al een moeizaam traject achter de rug, ze zijn van het kastje naar de muur gestuurd en lopen al jaren met gezondheidsklachten. Hoe medischer, hoe interessanter ik het vind om mensen te helpen. Iedere persoon is anders en in samenwerking met een medisch specialist, probeer ik de oorzaak van de problemen te achterhalen. Pas wanneer de oorzaak bekend is, kun je beginnen met de aanpak. Vaak is het probleem niet met enkel een pil verholpen, ik kijk daarom naar de voeding, beweging en levensstijl van iemand. Bij een ortomoluculaire therapeut wordt bijvoorbeeld niet zo veel aan de voeding gedaan en je bent nu eenmaal wat je eet. Dus is voeding heel erg belangrijk in het hele proces naar verbetering. De darmen bijvoorbeeld zijn ook heel belangrijk, als daar wat mis is, kan je allerlei vage klachten krijgen.

Zelf heb jij jaren met gezondheidsklachten gelopen.

Ja dat klopt. Ik kom uit de topsport en was fanatiek met schaatsen bezig. Wedstrijden. Dat vergt veel energie en uithoudingsvermogen, en opeens had ik dat niet meer. Na een bezoek aan de huisarts bleek dat ik de ziekte van Pfeiffer had. Ik denk dat ik toen zo’n 21 jaar oud was. En daar begon het eigenlijk allemaal mee. Mijn trainer van toen zei; ‘Stop jij maar met schaatsen, want je haalt er niet meer uit wat er in zit!’ Een grote klap voor mij, al je toekomstplannen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar het ergste was, de vermoeidheidsklachten gingen niet weg, deze werden alleen maar erger. Ik kreeg er ook allerlei vage klachten bij, zoals haaruitval en onverklaarbare gewichtstoename.

Hoelang heb jij met deze klachten rondgelopen?

Helaas heb ik 7 jaar met klachten rondgelopen, ik was een hoopje mens. Alleen maar moe, net een oude oma. Ik dacht; ‘Is dit nu hoe ik mij moet voelen?’.

Wat dacht je in het begin?

Ik wist dat er iets met mijn lichaam aan de hand was. Ik dacht, ik ga de oorzaak vinden, maar wat er loos was, dat wist ik toen nog niet exact. Tijdens een aflevering over hormonen op televisie van dr. Phill, ging er bij mij pas een belletje rinkelen. Toen ben ik zelf actief naar oorzaken gaan zoeken, en kwam ik ir. Ralph Moorman tegen.

En wat heeft Ralph Moorman voor jou betekend?

Via hem ben ik een bloedtest gaan doen, waaruit bleek dat ik veel antistoffen tegen de schildklier had, de ziekte van Hashimoto. Ik las zijn eerste boek, over de invloed van voeding op hormonen, en toen heb ik met hem afgesproken. Voor mij ging er een hele nieuwe wereld open, ik merkte zoveel verschil toen ik anders ging eten. Daarom ben ik de training ‘Hormooncoach’ bij Ralph Moorman gaan volgen, hier heb ik heel veel geleerd over voeding en het hormonale stelsel. Ondertussen ben ik zelf een van zijn trainers. Het gaat om mensen écht helpen, deze hulp heb ik toen erg in mijn strijd tegen Hashimoto gemist.

Wat was voor jou de oplossing voor de ziekte van Hashimoto?

Omdat ik al jaren tevergeefs kind aan huis was bij reguliere artsen, heb ik het over een andere boeg gegooid. Zo bezocht ik een orthomoleculair arts om mijn tekorten – die kunnen ontstaan als je een langere tijd vage klachten hebt – aan te vullen. Dit deed ik met supplementen. Maar een orthomoleculair arts doet en kan helaas niet voldoende doen bij deze ziekte met voeding, ze gaven mij wel adviezen maar het was niet optimaal. En je bent wat je eet – ik kan dit niet vaak genoeg zeggen! –

Je werkt ook veel samen met medisch specialisten?

Dat klopt. Met onder andere de ‘Beter kliniek’ te Eindhoven. Als mensen bij mij komen, kunnen ze niet ineens stoppen met medische begeleiding. Maar het stukje voeding is onmisbaar om beter te worden, en daar ga ik over. We bieden een totaal pakket voor mensen met Hashimoto. Ik zet ze als het ware direct op het juiste pad. Ze hoeven niet meer te zoeken naar een goede hulpverlener(s). Maar eigenlijk alleen maar dit pad volgen om resultaat te boeken, waarbij er hierdoor ook weer een stukje minder stress optreed. Want een ellenlange zoektocht naar de juiste hulp gaat vaak met veel teleurstelling gepaard. Weet ik nog uit mijn eigen persoonlijke zoektocht.

Een trage schildklier of Hashimoto, wat is het verschil?

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte die leidt tot een traag werkende schildklier. Een traag werkende schildklier hoeft niet per se het gevolg van Hashimoto te zijn. Ook zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld een tragere schildklier. In alle gevallen is de schildklier vaak de dupe van wat er van te voren in je lichaam heeft plaatst gevonden. Bijvoorbeeld een uitgeputte bijnier of darmen die niet functioneren. Het is een driehoek. Bij iedereen is Hashimoto anders. De antistoffen zijn ook bij iedereen ook anders. Het getal 35 schijnt normaal te zijn als we het over antistoffen hebben, maar sommige mensen hebben wel 2000 antistoffen. Deze antistoffen vallen het schildklierweefsel aan, waardoor je ook zo moe bent. Hoe eerder je bij mij komt met jouw klachten hoe sneller je geholpen kunt worden. En we nog veel met een gezonde leefstijl kunnen bereiken.

Hoe voel jij je op dit moment?

Nu voel ik me prima, ik heb mijn figuur terug, maar het belangrijkste: mijn energie en levenslust. Daarom wil ik mensen er graag bewust van maken, dat voeding heel veel voor je doet. Hoe ik mijn voelde in de tijd dat ik erg ziek was kan men allemaal nalezen in mijn blog ‘Hallo! Ik ben Hashimoto!. https://ellentiben.nl/hallo-ik-ben-hashimoto-2/

Drink je nog wel eens een wijntje?

Ja, ik leef ook nog! Ik ga ook naar feestjes, en ik eet ook wel eens een stukje chocola of een frietje. Ik eet wel glutenvrij, want als ik gluten eet, merk ik dat mijn lichaam moe wordt. Gelukkig is het nieuwe brood van Ralph ook heerlijk (YAM brood)! Maar als het goed gaat, als je hormonen weer in balans zijn, dan mag je heus wel eens zondigen.

Ik begeleid mensen en maak hun wereld van voedingsproducten breder. Mensen hebben vaak niet in de gaten wat ze allemaal wél kunnen eten als ze bijvoorbeeld gluten moeten vermijden.

Hoe denk je over suiker?

Dat zie ik echt als een vergif! Mensen vergissen zich in wat goede en slechte suikers zijn. Suiker is een verslaving, net als drugs. Als de darmen niet in balans zijn, kun je bijvoorbeeld ook de schimmel candida hebben, candida vraagt om suiker, het is een voedingsbron voor deze schimmel. Als men dan geen suikers binnen krijgt, kan het zijn dat men zich naar gaat voelen. De schimmel is slim. Geeft dan gifstoffen af, waardoor de mens denkt ik heb suikers nodig. Zo wint de schimmel weer. Een soort vicieuze cirkel.  Nee mensen, eet zo min mogelijk suiker! Bovendien krijg je ongemerkt al bakken suiker binnen, want het zit bijna overal in verwerkt in de gangbare voeding.

En vlees?

Biologisch vlees heeft de voorkeur. Ik ben een voorstander van vlees, mensen die weinig vlees eten hebben vaak een tekort aan ijzer en andere mineralen en vitaminen. Vrouwen hebben vaker een tekort aan ijzer omdat we menstrueren. Vaak hoor ik dat biologisch eten zo duur is, maar vraag je eens af waarom die andere producten zo goedkoop zijn. Je kunt beter 2 keer in de week goed vlees eten dan 6 keer in de week slecht vlees.

En hoe denk je over de reguliere zorg?

Ik werk samen met artsen die er open voor staan met hoe ik werk. En dat is volgens de orthomoleculaire wijze. Artsen die zien dat er een verandering plaatsvindt. Mensen worden bewuster, artsen ook. En er zijn meer oplossingen dan een pil erin en klaar. Samen met een arts ben ik een perfecte match op weg naar een betere gezondheid.

Wat is jouw guilty pleasure?

Chocolade! Zelfs als ik uitga neem ik chocolade mee. En vrouwen hebben in feite – vooral tijdens de menstruatie – chocolade nodig omdat er magnesium in zit.

Ellen in drie woorden.

Spontaan, vrolijk en een beetje rebels. Maak er maar vier woorden van een ‘pionier’ ben ik ook wel.

Wat betekent het voor jou om mensen te helpen?

Heel veel. Wat ik doe is heel dankbaar werk. Soms word ik emotioneel als ik zie hoe radeloos mensen zijn. Ik voel me vereerd dat ik ze dan kan helpen, daar ben ik heel dankbaar voor.
Ik doe veel dingen op mijn gevoel, het is een soort talent. Dat had ik als kind al.

Hoe heb je je praktijk opgezet?

In 2012 ben ik begonnen. Je begint, en je hoopt dat je het goed doet. In het begin is dat best spannend, maar het is me goed gelukt! Het is en blijft verantwoordelijk werk. Mijn klanten komen uit heel Nederland en buitenland en inmiddels hebben ook wat bekende Nederlanders zoals Claudia Schoemacher-Van Zweden en Monique Westenberg en vele anderen de weg naar mij gevonden. Op  mijn website kan men alle informatie vinden over hoe ik werk en met welke pakketten. Het ‘Gezond NU’ traject is waar we mee starten. Alle informatie daarover vind men hier https://ellentiben.nl/product/gezond-nu/

Waar loop je nog wel eens tegenaan?

Het moeilijkste is mijn tijd. Ik werk nog alleen en daardoor heb ik vaak tijd tekort. Ik moet social media up-to-date houden, e-mails beantwoorden en natuurlijk cliënten coachen. Veel mensen willen samenwerken, dus ik hol van hot naar her. Dat probeer ik wel in balans te houden zo veel mogelijk.

Welke gezondheidsproblemen kunnen met hormonen te maken hebben?

De overgang natuurlijk, deze is herkenbaar voor de meeste mensen. Net als acné, huidproblemen, eczeem, overgewicht en schildklierklachten. Maar ook vage en onbekende klachten kunnen met hormonen te maken hebben. Bij mijn weten is er altijd een oorzaak voor klachten, ook al weten we die oorzaak nog niet. Er is altijd iets in het lichaam waar het fout gaat. Dat moet je opspeuren. Ik haal altijd het onderste uit de kan, totdat ik de oorzaak gevonden heb. Dat is mijn drive. Je lichaam vertelt veel, symptonen zeggen meer dan bloedwaarden.

Hoe zit het met schildklierproblemen na een zwangerschap?

Na de zwangerschap komen heel veel vrouwen in aanraking met schildklierklachten, want tijdens een zwangerschap vertraagt de schildklier altijd een beetje. Als het kindje geboren is moet de schildklier weer goed functioneren. Is dit niet het geval, dan kan dit komen omdat er voor de zwangerschap al klachten van de schildklier aanwezig waren. Dit kan bijvoorbeeld ook al te maken hebben met een uitgeputte bijnier, waardoor de schildklier eigenlijk al langzamer werkt. Of veel stress voor de zwangerschap.

Slik jij nog medicatie?

Ja, maar ik ben aan het afbouwen, ik ben geen voorstander van chemische medicatie. Maar het belangrijkste is dat je goed bent ingesteld, als iemand zich er erg goed bij voelt is dat prima.

En sport jij?

Ja, ik doe aan fitness met gewichten, maar ben me ervan bewust dat gezondheid voor 80% met voeding te maken heeft en maar 20% met training. Met sporten boost je je hormonen, vooral met krachttraining. Cardio – te lang – is slecht voor je, het put je bijnieren uit. Interval training is wel goed voor je. Lange cardio sessies zijn niet aan te raden als je bijnieruitputting of Hashimoto hebt. Yoga is heel goed, met fitness verkort je je spieren en met yoga rek je ze uit. Het werkt ook ontspannend. En dat is belangrijk voor de stressbeperking.

Dit zou je vooral moeten doen

Luister goed naar je lichaam, als jij merkt dat er iets niet in orde is, laat je dan niet afschepen! Er is altijd een oorzaak. De natuur heeft ons zo mooi gemaakt, je lichaam geeft zelf vaak aan wat er aan de hand is.

http://www.enfait.nl/interview-ellen-tiben-is-hormoonfactor-trainer-lifestyle-coach-hashimoto-expert/

Comments are closed.