Vraag! Geloof jij alles wat de media zegt? Zonder dat je zelf iets hebt onderzocht of geprobeerd hebt?
15 juli 2014

Het leaky-gut syndroom (lekkende darm, darm met gaatjes) ontstaat wanneer het slijmvlies aan de binnenzijde van het maagdarmstelsel is beschadigd door middel van een ontsteking. Dit syndroom wordt zelden gediagnosticeerd door artsen, hoewel het een erg vaak voorkomende en een zeer ernstige aandoening is. Als artsen het probleem met de darmen niet weten, wordt het automatisch afgedaan als een spastische darm. Verder onderzoek wordt niet gedaan. En u krijgt vaak medicatie mee als bv movicolon en het advies niet te pittig of kruidig te eten. Bij het leaky-gut syndroom is het slijmvlies van de darmen meer doorlaatbaar (poreus) dan gewoonlijk, met abnormaal grote ruimten tussen de cellen van de darmwand. Door deze openingen kunnen bacteriën, schimmels, parasieten en hun gifstoffen (toxinen), onverteerde voedseldeeltjes en afvalstoffen, die gewoonlijk niet in het bloed worden opgenomen, nu wel de bloedbaan bereiken. Hierdoor ontstaat er een zware belasting van het immuunsysteem en de lever (ontgiftiging). Met alle gevolgen van dien.

Auto-immuunziekten

Elk orgaan of weefsel kan aangedaan worden door voedselallergieën of voedselintoleranties als gevolg van de lekkende darm. Waardoor auto-immuunziekten kunnen ontstaan, zoals bv Hashimoto.

Een gezonde darmwand

Via een gezonde darmwand komen alleen de nodige (kleine) voedingsstoffen in de bloedbaan en worden daar opgenomen; wanneer de darmwand beschadigd is kunnen ook grotere deeltjes (niet nodige) zoals onvolledig verteerde eiwitten, vetten en toxines (gifstoffen) ook in het bloed worden opgenomen. Het lichaam beschouwt deze deeltjes als ‘vreemd’ en vormt, in een poging de indringers onschadelijk te maken, antilichamen, wat de reden is dat sommigen plotselinge allergische reacties op voedingsmiddelen kunnen optreden, die in het verleden nooit problemen opleverden. Het leaky-gut syndroom veroorzaakt ook allergieën, en astmatische problemen.

Wat je nog niet wist!

Het leaky-gut syndroom veroorzaakt een ontsteking, welke ook de beschermende laag beschadigd in de darm, die gevormd wordt door het IgA (immunoglobuline A), dat normaal gesproken in de gezonde darm voorkomt. (80 procent van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen!). Omdat IgA ons beschermt tegen infecties, zullen wij bij een lekkende darm minder bestand zijn tegen bacteriën, virussen, parasieten en candida. Deze microben kunnen dan in de bloedbaan geraken en praktisch elk orgaan of weefsel infecteren, Wanneer dit in het tandvlees is, ontstaat er tandvleesontsteking (parodontitis). Als het in de kaken plaatsvindt, dan kunnen tandextracties of een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om de infectie te bestrijden, om maar wat voorbeelden te noemen.

Leaky-gut en mineralentekorten

Het leaky-gut syndroom kan tevens heel veel mineraaltekorten veroorzaken, omdat de transporteiwitten in het darmstelsel die nodig zijn voor het vervoer van mineralen naar de bloedbaan, beschadigd zijn door het ontstekingsproces. Een goed transport van de mineralen kan dus niet meer. Een van de veel voorkomende tekorten is o.a. magnesiumgebrek in de rode bloedcellen. Dit komt vaak voor bij aandoeningen zoals bijvoorbeeld fibromyalgie. Ook al eet je voldoende magnesiumrijk voedsel en het gebruik van magnesiumsupplementen. Als het transporteiwit voor magnesium is beschadigd, dan wordt het magnesiumtekort veroorzaakt door een slechte opname in het bloed (malabsorptie). Op dezelfde manier kan een zinkgebrek door malabsorptie leiden tot haaruitval of kaalheid (alopecia). Daarnaast is zink van belang voor een gezond darmslijmvlies. Een zo kan een tekort aan koper weer een hoge cholesterolspiegel en osteoartritis tot gevolg hebben. Problemen met ons botgestel kunnen ook veroorzaakt worden door een malabsorptie van calcium, silicium, borium en mangaan. Zo zie je maar hoe belangrijk een gezonde darmflora is!

Hoe kun je een leaky-gut herstellen? Hier heb ik enkele goede tips voor je!

Door je leefstijl, je voeding aan te passen

Let op (fruit)suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol. Het is persoonlijk en belangrijk te achterhalen welke voeding je wel of niet verdraagt. Tip: houdt een dagboek bij. Waarin je bijhoudt wat je gegeten hebt en hoe de darmen daarop reageerden om zo een patroon te ontdekken. Het kan zijn dat het eten van eiwit problemen oplevert en dat je tevens brandend maagzuur hebt. Dan is het aan te raden niet teveel koolhydraten te eten tegelijkertijd met eiwit omdat dit het de eiwitvertering in de maag kan bemoeilijken. Neem ook niet te grote porties, omdat dit het verteringssysteem erg belast.

Goed kauwen

De vertering begint al in de mond. Waardoor je door het kauwen het speeksel mengt met de voeding. In dit speeksel zitten verteringsenzymen. Kauw dus het voedsel goed (liefst 25 keer) zodat het speeksel goed kan mengen (niet veel drinken tijdens het eten).

De maag

De vertering vindt plaats in de maag met behulp van het maagzuur. Verteringsproblemen in de maag zijn vaak een teken van een tekort aan maagzuur. De belangrijkste oorzaken van een tekort aan maagzuur is stress, ouder worden en alcohol. Naast verteringsproblemen kunnen er brandend maagzuur en infecties optreden waarvan Helicobacter Pilori een bekende is. Als stress en alcohol vermindering geen effect hebben, zou een supplement als Betaine HCl kunnen helpen de hoeveelheid maagzuur te vergroten. Ook kan veel drinken gedurende de dag ook helpen. Aloe vera kan ook helpen bij een beschadigde maagwand.

De darm

Enzymen van de alvleesklier en de darmflora zorgen voor de verdere vertering. Een slechte darmflora, overwoekering van candida en een slechte aanmaak van verteringsenzymen kunnen dit proces bemoeilijken. Met een goede voeding om candida klein te houden, het beperken van stress en antibiotica nemen (zo nodig als het echt moet), en supplementen die probiotica en eventueel verteringsenzymen bevatten, kunnen zeker helpen. Ook een goede buikademhaling heeft invloed op de darmwerking. Yoga en de Buteyko methode kunnen zeker een positieve invloed hebben.

Herstel van de darmwand versnellen

Vasten met groentesappen kan een methode zijn. Dit doe je 1 a 2 dagen maximaal. De darmwand krijgt dan de tijd zich te herstellen. Dit is een groot en enige voordeel van vasten. Tevens kunnen supplementen de aanmaak van de darmwand goed ondersteunen, bijvoorbeeld lactoferrine, magnesium, zink en glutamine.

Gezonde groet,

Ellen Tiben

Wil je meer informatie over Leaky-Gut, en hoe je je leefstijl kunt veranderen, of een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding met persoonlijke begeleiding om je weer energiek, fit en slank te voelen? Neem dan eens contact met mij op!

Comments are closed.