Vraag! Geloof jij alles wat de media zegt? Zonder dat je zelf iets hebt onderzocht of geprobeerd hebt?
15 juli 2014
Ellen Tiben als gastspreekster bij “Vrouwen ontmoeten Vrouwen” Bernheze
16 juli 2014

Na de berichtgevingen over quinoa, dat er veel pesticiden in zouden zitten, door de grote vraag naar quinoa (zie ook onderzoek van Tros radar…), is er nu een nieuw Superfood graan in op komst! Het populaire zaadje quinoa krijgt serieuze concurrentie, en wel van broertje Freekeh!

Freekeh, frikey of farik

Dit zijn verschillende namen voor hetzelfde graan wat uit het Midden-Oosten komt. Het is natuurlijk van zichzelf niet nieuw, maar net als quinoa, al een oeroud graan. Ook Jamie Oliver is er onder andere al helemaal weg van. En in Amerika wordt het inmiddels al heel veel gegeten.

Wat is Freekeh

Freekeh is harde tarwe, die onrijp wordt geoogst met kaf en in de zon wordt gedroogd. Het wordt vervolgens in brand gezet (wat het een geroosterde en nootachtige smaak geeft). Vervolgens wordt het tegen elkaar aan gewreven en in kleine stukjes gebroken.

Is het glutenvrij?

Eigenlijk is Freekeh geen andere graansoort (het is tarwe dus niet glutenvrij), maar een manier van productie. In Egypte behoort het tot het basis voedsel (zoals rijst in Azië). Ook in Amerika wordt het al veel gegeten en in New York serveert met Freekeh burgers bij een hip restaurant met appel en miso. Klinkt wel lekker toch?

Waarom zou je Freekeh gaan eten?

  1. Het is veelzijdig en je kunt het gebruiken net zoals quinoa, rijst of bulgur (let wel op als je glutenvrij
    moet eten, dan is freekeh niet aan te raden)
  2. Het is erg voedzaam
  3. Het is rijk aan vezels
  4. Het bevat vitamine B1 en B2
  5. Het geeft een enorm verzadigd gevoel
  6. Geeft langzame energie af, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt dan bijvoorbeeld bij rijst
  7. Je kunt het gebruiken in salades, soepen en in bv gehaktballetjes

Freekeh heeft 1 nadeel

In Nederland kan het verkrijgen van freekeh vrij lastig zijn. (Inmiddels is het wel al verkrijgbaar bij de betere Ekoplaza’s en biologische winkels kunnen het eventueel voor je bestellen).

Wil je meer informatie over hoe je leefstijl kunt veranderen, of een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding met persoonlijke begeleiding om je weer energiek, fit en slank te voelen? Neem dan eens contact mij op!

Comments are closed.