Na de berichtgevingen over quinoa, dat er veel pesticiden in zouden zitten, door de grote vraag naar quinoa (zie ook onderzoek van Tros radar…), is er nu een nieuw Superfood graan in op komst! Het populaire zaadje quinoa krijgt serieuze concurrentie, en wel van broertje Freekeh!
Dit zijn verschillende namen voor hetzelfde graan wat uit het Midden-Oosten komt. Het is natuurlijk van zichzelf niet nieuw, maar net als quinoa, al een oeroud graan. Ook Jamie Oliver is er onder andere al helemaal weg van. En in Amerika wordt het inmiddels al heel veel gegeten.
Freekeh is harde tarwe, die onrijp wordt geoogst met kaf en in de zon wordt gedroogd. Het wordt vervolgens in brand gezet (wat het een geroosterde en nootachtige smaak geeft). Vervolgens wordt het tegen elkaar aan gewreven en in kleine stukjes gebroken.
Eigenlijk is Freekeh geen andere graansoort (het is tarwe dus niet glutenvrij), maar een manier van productie. In Egypte behoort het tot het basis voedsel (zoals rijst in Azië). Ook in Amerika wordt het al veel gegeten en in New York serveert met Freekeh burgers bij een hip restaurant met appel en miso. Klinkt wel lekker toch?
In Nederland kan het verkrijgen van freekeh vrij lastig zijn. (Inmiddels is het wel al verkrijgbaar bij de betere Ekoplaza’s en biologische winkels kunnen het eventueel voor je bestellen).
Wil je meer informatie over hoe je leefstijl kunt veranderen, of een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding met persoonlijke begeleiding om je weer energiek, fit en slank te voelen? Neem dan eens contact mij op!