SoJA of SoNEE?
3 maart 2015
Ooit geweten dat kraanwater helemaal niet goed voor je is?
1 mei 2015

Ooit gedacht dat HEET douchen slecht voor je is?!

Ooit gedacht dat HEET douchen slecht voor je is?

Het is zo normaal. Dagelijks of na het sporten of gewoon omdat je je wilt opfrissen, even onder de douche te stappen om je te wassen. Meestal is dat even net wat langer dan 10 minuten. Omdat het ook gewoon ontspannend is.

Wat gebeurt er bij te heet douchen?

Als je het op een volstrekt andere manier bekijkt, wordt je daar wellicht niet altijd even vrolijk van. Zeker niet als je gewoon goed met je gezondheid bezig bent of wilt zijn. Als je gezond eet en je voorkeur naar biologische of ecologische producten uit gaat. De vraag is eigenlijk, hoe ver wil je en moet je eigenlijk gaan om je gezondheid zo optimaal mogelijk te houden? Want we blijven bloot gesteld aan schadelijke stoffen. Dat blijft. Maar je kunt beter iets doen dan niets doen. Dus als je de belasting daarvan naar beneden kunt brengen, is het in mijn ogen altijd een goede daad voor je gezondheid. Want iedere dag wil je lichaam zich herstellen. Alle cellen in je lijf worden iedere dag opnieuw weer vernieuwd. En de rotzooi er weer uitgewerkt. We staan iedere dag bloot aan gevaarlijke giftige stoffen. De belangrijkste hierin zijn: onze voeding (denk aan E-nummers en chemische toevoegingen), de lucht (luchtverontreiniging) en ons drink water (drinkwater uit de kraan bevat zware metalen, hormonen en chloor). Wat gebeurd er nu eigenlijk bij te heet douchen en wat gebruik je allemaal aan chemische stoffen in die 10 minuten dat je onder de douche staat?

Je stapt onder de douche en dan:

 1. Zet je de temperatuur van het water hoger en vaak later nog iets hoger (omdat het gewoon lekker ontspannend is.
 2. Je poriën van de huid gaan door de warmte helemaal open staan! Waardoor alle (chemische)  stoffen zo direct je bloedbaan in kunnen gaan. Die chemische stoffen waaronder (de bekendste)  ‘parabenen’, zijn enorme hormoon-verstoorders. En kunnen het lichaam hormonaal gezien flink uit balans brengen. Waardoor je allerlei (vage) klachten kunt krijgen.
 3. Je gebruikt een normale shampoo (normaliter bevatten deze shampoos parabenen en vele andere chemische stoffen) om je haren mee te wassen.
 4. Vrouwen gebruiken vaak na de shampoo ook nog een (chemische) crème spoeling om het haar  te voeden en zachter te maken.
 5. Klaar met het wassen van je haar, stap je over op het wassen met een (chemische) douchegel.
 6. Vervolgens ga je nog even met een (chemische) scrub lekker op je huid te keer om alle dode  huidcellen te verwijderen.
 7. Een (chemische) scheergel/schuim komt ook vaak te pas om je te scheren.
 8. Dan is het zo, als je eenmaal gedoucht en weer fris bent, je lichaam ook nog even insmeert met  een (chemische) bodylotion (de poriën staan nog steeds open)
 9. Je gebruikt snel nog even een deo (vaak bevatten deze de stof Natrium Aluminium Chloorhydraat).
 10. Vrouwen gebruiken dan ook nog een (chemische) dag- en nachtcrème, make-up (die niet Eko-logisch is)  haarlak/gel, parfum/aftershave etc.

Hoeveel chemische stoffen krijgen we nu ongeveer binnen in 10 minuten tijd?

Als je vluchtig geteld hebt kom je dan al zeker uit op minstens 15 producten met allen heel veel chemische stoffen of ook wel hormoon verstorende stoffen. Tijd om aan de slag te gaan en je aan te leren om deze stoffen te vermijden. Er zijn op de markt veel vervangers die net zo fijn zijn. Vaak kan men deze ook via een webshop bestellen. Aanrader hierbij is de site iHerb. Bij de 1e bestelling krijgt men tevens 10% korting met de volgende code: DGP328. En dat is altijd mooi meegenomen. Het zijn producten waar je in ieder geval erg blij van wordt!

Welke chemische stoffen in verzorgingsproducten kun je het beste vermijden:

 1. Acrylamide: deze stof zit vooral in crèmes. Acrylamide en borstkanker zouden aangetoond een link kunnen  hebben met elkaar n.a.v. desbetreffende onderzoeken.
 2. Dioxane: vooral in verzorgingsproducten te vinden. Aangetoond dat het kankerverwekkend is. Heeft net als de stof ‘Laureth’ een schuilnaam “afkomstig van kokosnoot”.
 3. Mineralen olie, paraffine, petroleum (petrolatum): petroleum producten maken een laagje over je huid waardoor je huid verstopt raakt en niet meer kan ademen. Afvalstoffen kunnen  niet meer weg en daardoor kunnen huidproblemen ontstaan. Het vertraagt de ontwikkeling van de cellen. Waardoor de huid snel verouderd kan raken. En daarnaast verstoort het de hormonen  in je lichaam.
 4. Paraben: zit in veel verschillende verzorgingsproducten. En wordt gebruikt als conserveringsmiddel. Er is een link gelegd tussen parabenen en ontstaan van kanker. Tevens is het een xeno-oestrogeen en verstoort het de werking van andere hormonen.
 5. Phenol Carbolic Acid: zit in lotions en huid crèmes. Kan in ernstige gevallen leiden tot verlamming, coma en ademhalingsproblemen
 6. Propylene glycol: wordt gebruikt in geurolie en cosmetica. Veroorzaakt huid-, nier- en lever problemen.
 7. Sodium laurel of lauryl sulfate (SLS), ook wel sodium laureth sulfate (SLES) genoemd: Zit vooral in schoonmaakmiddelen en ontvetters. En zit voor 90% in alle verzorgingsproducten. SLS beschadigd de natuurlijke vochtlaag van de huid. Dringt makkelijk  door de huid en ook dat schadelijke stoffen makkelijk opgenomen worden. SLS is in combinatie met andere chemische stoffen kankerverwekkend. Het kan tevens een veroorzaker zijn van haaruitval. Het heeft de schuilnaam ‘afkomstig van kokosnoot’.
 8. Toluene: is giftig en gevaarlijk als het ingeslikt wordt of door de huid wordt opgenomen. Wordt  gemaakt van petroleum of teer en komt voor in de meeste synthetische geuren. Regelmatige blootstelling aan toluene kan bloedarmoede en nier- en leverschade veroorzaken en kan schade aan brengen voor het ongeboren kind. Butylated hydroxytoluene (BHT) bevat toluene en het is  ook bekend onder de namen Benzoic en Benzyl.

Wil je meer info of een goede begeleiding naar jouw nieuwe gezonde lifestyle, of heb je vage medische klachten? Neem dan contact met mij op.

Comments are closed.