Ellen Tiben als gastspreekster bij “Vrouwen ontmoeten Vrouwen” Bernheze
16 juli 2014Mankeer ik nu iets? De huisarts kan maar niets vinden
19 september 2014Hoofdpijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen
Het zijn maar een paar klachten, van het aantal waarmee heel wat vrouwen maandelijks te kampen hebben.
Lees hier meer over wat je er aan kunt doen, en wat de oplossing is om van deze klachten af te komen. Ik geef je een aantal goede tips en adviezen.
Wanneer beginnen de klachten
Ongeveer twee weken voor de menstruatie steken de klachten vaak de kop op, en verdwijnen meestal weer bij het doorbreken van de menstruatie.
Tijdens deze fase van je menstruatie maakt je lichaam meer van het hormoon progesteron aan. Door deze hogere dosis progesteron trekken je darmen minder goed samen, waardoor voedingsresten als het ware gaan gisten en er meer gasvorming ontstaat. Dat verklaart waarom veel vrouwen met PMS vaak klagen over een opgeblazen gevoel.
Maar niet alleen progesteron is hier verantwoordelijk voor
Ook bepaalde neurotransmitters zijn hier verantwoordelijk voor, welke prikkels naar onze hersenen sturen, welke niet naar behoren werken. En hiermee wordt onze stemming beïnvloed. En tevens heeft stress een enorme invloed op PMS. Vrouwen met PMS bevinden zich vaak in een fase van hun leven, waarin er behoorlijk wat spanningen zijn. Opgroeiende kinderen, een drukke baan, veel verantwoordelijkheid, de zorg voor ouders. Deze druk in combinatie met een hormonale disbalans, zorgt dat PMS erg vaak voorkomt.
Zo geraak je ervan af
Vrouwen met PMS worden vaak van het kastje-naar-de-muur gestuurd. En een echte behandeling bestaat er nog niet, en dat is makkelijk te verklaren, want het onderliggende proces bij PMS begrijpt men binnen de geneeskunde nog niet helemaal. Want waarom heeft de ene vrouw hier wel last van en de ander niet? Ik ontvang dan ook veel vrouwen met PMS in mijn praktijk. Gelukkig hebben ze wel baat bij de behandelmethode die ik met hun bespreek volgens het ‘Gezond NU‘ programma.
Er zijn namelijk wel oplossingen voor dit probleem
PMS berust namelijk op een disbalans tussen twee hormonen. Namelijk ‘oestrogeen en progesteron’. Die de klachten veroorzaken. Maar ook voeding doet hierin veel. Vaak eet men te veel snelle koolhydraten. (Dit zijn bijvoorbeeld suiker, zoet beleg, frisdranken, snoep, koek, gebak). Dat is geen juiste voeding. Dus door de voeding goed aan te pakken, kunnen de PMS klachten zeker verminderen. Tevens is het aan te raden een ‘progesteron crème’ te smeren (wel onder begeleiding van een arts). En een aantal supplementen om tekorten op te heffen, dat is ook erg raadzaam.
Meer informatie
Wil je meer informatie over PMS of heb je zelf PMS en wil je hier nu eindelijk van af? Wacht dan niet langer. En pak het aan. Met het ‘Gezond Nu’ traject heb je een goede aanpak in handen.
KLIK HIER voor meer informatie.