Ellen Tiben als gastspreekster bij “Vrouwen ontmoeten Vrouwen” Bernheze
16 juli 2014
Hallo! Ik ben Hashimoto!
21 augustus 2014

PMS (het premenstrueel syndroom), hoe kom je er van af?

Hoofdpijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen…Het zijn maar een paar klachten van het aantal waarmee heel wat vrouwen maandelijks te kampen hebben.

Lees hier meer over wat je er aan kunt doen, en wat de oplossing is om van deze klachten af te komen. Ik geef je een aantal tips en adviezen wat je er aan kunt doen.

Wanneer beginnen de klachten

Ongeveer 2 weken voor de menstruatie steken de klachten de kop op, en verdwijnen meestal weer bij het doorbreken van de menstruatie.

Tijdens deze fase van je menstruatie maakt je lichaam meer progesteron aan, door deze hogere dosis trekken je darmen minder goed samen waardoor voedingsresten gisten en er meer gasvorming ontstaat. Dat verklaart waarom veel vrouwen met PMS vaak klagen over een opgeblazen gevoel.

Maar niet alleen progesteron is hier verantwoordelijk voor, maar ook bepaalde neurotransmitters, die prikkels naar onze hersenen sturen zouden niet naar behoren werken. En hiermee wordt onze stemming beïnvloed. En tevens heeft stress een enorme invloed op PMS. Vrouwen met PMS bevinden zich vaak in een fase van hun leven waarin er behoorlijk wat spanningen zijn. Opgroeiende kinderen, een drukke baan, veel verantwoordelijkheid, de zorg voor ouders. Deze druk in combinatie met een hormonale disbalans, zorgt dat PMS erg vaak voorkomt.

Zo geraak je ervan af

Vrouwen met PMS worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. En een echte behandeling bestaat er nog niet, en dat is makkelijk te verklaren want het onderliggende proces bij PMS begrijpt men binnen de geneeskunde nog niet helemaal. Want waarom heeft de ene vrouw hier wel last van en de ander niet? Ik ontvang dan ook veel vrouwen met PMS in mijn praktijk. Gelukkig hebben ze wel baat bij de behandel methode die ik met hun bespreek.

Er zijn namelijk wel oplossingen voor dit probleem. PMS berust namelijk op een disbalans tussen 2 hormonen. Namelijk oestrogeen en progesteron, die de klachten veroorzaakt. Maar ook voeding doet hierin veel. Vaak eet men te veel snelle koolhydraten. Dat is geen juiste voeding. Dus om de voeding aan te pakken kan de PMS klachten zeker verminderen. Tevens is het aan te raden een progesteron crème te smeren. En een aantal supplementen om te korten op te heffen is ook raadzaam.

Wil je meer info over PMS hebben of heb je zelf PMS en wil je hier nu eindelijk van af? Wacht dan niet langer.

4 Comments

 1. D. schreef:

  Beste Ellen,
  Graag zou ikmeer info over PMS willen hebben en heb zelf PMS en wil hier nu eindelijk van af.
  Vrgr,
  D.

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo D.,

   Bij PMS is het zeker aan te raden een goede gezonde voeding en leefstijl er op na te houden. Omdat er een disbalans is tussen oestrogeen en progesteron is het smeren van een natuurlijke progesteron crème ook een aanrader. (Voor meer info over hoe je aan deze crème kunt komen kan je een e-mail sturen naar: info@ellentiben.nl) kijk gewoon even wat het voor je doet. Ook zou je nog kunnen nadenken over LDN. Zie voor meer info mijn blog over LDN, Goedkoop en effectief medicijn?!

   Gezonde groet,
   Ellen Tiben

 2. Judith schreef:

  Waar kan ik de goedkoopste progesteron crème bestellen. Ik weet zeker dat ik PMS heb, al jaren omdat ik mijn cyclus nauwkeurig bijhoud.

  Heeft de crème helemaal geen negatieve effecten voor je gezondheid?

  Met vriendelijke groet,
  Jud

  • Ellen Tiben schreef:

   Hallo Judith, PMS klachten komen vaak voort uit andere klachten. Het is dus niet alleen met een progesteron crème opgelost. Het beste is om de oorzaak(en) te achterhalen. Wil je hier meer info over stuur dan een email naar info@ellentiben.nl Dan kan je alles even rustig doorlezen. Gezonde groet, Ellen Tiben