Veel mensen gebruiken soja producten. Met het gevoel dat het gezond voor ze is. Echter, wat weet jij van soja? Wat doet het, en waarom is het juist wel of juist niet goed voor je? Alle do’s en dont’s lees je hier nu duidelijk op een rijtje gezet.
Als je af wilt vallen is het niet aan te raden om Soja producten te nemen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. In Soja zitten namelijk de zo geheten ‘fyto-oestrogenen’. Dit zijn oestrogenen uit de Soja plant die het meeste lijken op het menselijk hormoon ‘oestrogeen’. Mensen die overgewicht hebben, hebben vooral een te veel aan vetopslag op de vrouwelijke plaatsen (buik, benen, billen, borsten). Oestrogeen is daarom ook een vrouwelijk hormoon. Hoe meer oestrogeen hoe meer opslag van vet op deze plaatsen.
Oestrogeen houdt zichzelf ook in stand. Het testosteron wat vrouwen hebben zit ook in de vetcellen. Oestrogeen zet dit testosteron uit de vetcel weer om in oestrogeen en houdt hiermee het te veel aan oestrogeen in stand. (Je blijft dus te zwaar). Een te veel aan oestrogeen zorgt ook voor een te snelle celdeling. Dan denken we aan verschillende soorten kanker die hierdoor kunnen ontstaan.
Mannen die veel bier drinken of veel soja melk drinken kunnen op deze manier ook te veel ‘fyto-oestrogenen’ binnen krijgen. Dit kenmerkt zich vooral in het feit dat ze emotioneler zullen worden. De welbekende ‘bierbuik’ en ‘biertieten’ zullen bij overmatig gebruik van bier en soja ontstaan. In bier zit hop. Dit hop is geen soja, maar bevat wel ‘fyto-oestrogenen’. Vrouwen en fyto-oestrogenen Voor vrouwen in de overgang zijn fyto-oestrogenen juist wel goed. Omdat het gehalte aan oestrogeen minder wordt eenmaal in de overgang gekomen. Maar voor de overgang is het niet aan te raden. Zoals men eerder heeft kunnen lezen in deze blog.
Ook bij de ziekte van Hashimoto worden soja producten afgeraden. Dit omdat soja een bepaalde structuur heeft die het lichaam herkent als een indringer. Het immuunsysteem is als het ware niet in orde met Hashimoto. En zal een soja product herkennen als indringer en daarmee deze aanvallen in het lichaam om de indringer weer te verjagen. Echter valt het eigen lichaam dan niet het soja product aan maar de eigen schildklier.
Je moet ook maar net weten hoe je een soja product of een bestanddeel van soja herkent op de ingrediënten declaratie achter op een product. Soja heeft ook als het ware best veel schuilnamen. Of namen die je niet doen denken aan dat er soja in zou zitten. Zorg er dus voor dat je een lijstje bij je hebt als je je boodschappen gaat doen, of neem dit lijstje over, als je echt soja wilt vermijden.
Nu kan het zijn dat je net als ik dol bent op sushi. Dan is er zeker een vervanger te vinden voor de welbekende soja saus. Als goede vervangers kunnen dienen:
Stuur dan een e-mail of bel naar: info@ellentiben.nl