Laat je niets wijs maken, maar test of onderzoek het eerst zelf. Want graag willen ze je iets laten geloven of zit er een bedrijf achter die een onderzoek heeft gefinancierd. Vraag je af wie er baat bij heeft, want vaak zit er een luchtje aan.
Heb je er ooit over nagedacht dat de media jou probeert op andere gedachten te brengen? En dat het vaak om geld draait? We zijn nu eenmaal kuddedieren, en de media heeft een grote macht in wat je wel of niet denkt.. Blijf vooral je zelf, en vertrouw op je eigen gevoel zou ik zeggen…Lees deze blog eens, want zo zit het dus echt…
Met de regelmaat van de klok worden er allerlei beweringen de wereld in geslingerd zonder ook maar enige vorm van onderbouwing. Of met een onderbouwing die aan alle kanten rammelt. Veel van deze beweringen worden klakkeloos geloofd en overgenomen. Mensen geloven nu eenmaal graag berichten die aansluiten bij hun eigen denkbeelden. Dat het beoordelen van informatie op internet geen sinecure is, is inmiddels al vaak bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.
Kwaliteitskranten als Volkskrant, NRC of Trouw worden beschouwd als betrouwbaar, maar ook professionele journalisten willen nog wel eens in de fout gaan. Onder tijdsdruk worden persberichten nog wel eens klakkeloos overgenomen zonder bijvoorbeeld het achterliggende rapport door te lezen. Het klinkt immers aannemelijk. Lees je het achterliggende rapport (of wetenschappelijk artikel) wel, dan blijken zaken vaak een stuk genuanceerder dan de indruk die je krijgt op basis van het nieuwsbericht. Ook bij gerespecteerde nieuwsbronnen als de Volkskrant en NRC moet men kritisch zijn. En dat is verdomd lastig, want wat kun je dan nog wel vertrouwen?
Hoe onderscheid je dan de ware van de onware uitspraken? Door zelf op onderzoek uit te gaan. Wat staat er in de originele bron? Wie is de boodschapper? Heeft hij/zij de kennis om een dergelijk uitspraak te doen? Heeft hij/zij een belang bij een bepaalde uitspraak? Is de uitspraak gebaseerd op gegevens of is het een mening? Zomaar een paar vragen aan de hand waarvan je de betrouwbaarheid kunt (proberen te) controleren.
“Gewoon door zelf op onderzoek uit te gaan” klinkt simpel, maar dat is het regelmatig niet. Nog afgezien van dat het checken op waarheid tijd kost, vereist het ook een aantal soorten kennis en vaardigheden. O.a. kennis over het specifieke domein, kennis over hoe je onderzoeksresultaten kunt interpreteren en kennis hoe je aan je gegevens kunt komen om beweringen te checken.
Er is niets zo veranderlijk als voeding. En dat zal ook nog wel zo blijven. Was het vroeger zo dat je het eigeel van een ei bijvoorbeeld niet te vaak moest eten vanwege het cholesterol, nu blijkt dat zelfde eigeel en het cholesterol helemaal niet slecht te zijn. Integendeel, want van cholesterol worden juist je hormonen gemaakt. Dus een te hoog cholesterol is helemaal niet slecht. Zo ver waren ze vroeger immers nog niet, ook niet in onderzoeken land. Laat staan dat ze toen vanuit hormonen dachten. Eigenlijk wordt alles bepaald vanuit een goede hormonale balans.
Voeding is je medicijn. Zo zijn we op de aarde gezet. Je bent echt wat je eet. De natuur heeft namelijk zelf niet bedacht om voeding te gaan bewerken, en onze cellen en anatomie is daar ook helemaal niet op ingericht. Het is eigenlijk heel simpel. ‘Eet zoals de natuur het bedacht heeft’! Dus zo puur mogelijk eten, back to basic! Zonder chemische toevoegingen, bestrijdingsmiddelen, kleur- en geurstoffen en E-nr’s. Probeer het gewoon eens een week, en kijk wat het met je lichaam doet. Je zult er versteld van staan hoe fit en energiek je je gaat voelen en hoe je huid en lichaam hier van op knappen. En dat is denk ik het ultieme bewijs van wat waar of niet waar is. Ontdek het gewoon lekker zelf.
Wil je meer informatie over hoe je leefstijl kunt veranderen, of een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding met persoonlijke begeleiding om je weer energiek, fit en slank te voelen? Neem dan eens contact met mij op!